Gemeente Enkhuizen

Aquacultuur

21 mei - Enkhuizen voor de Prins

Elke plaats heeft zo zijn eigen historisch interessante data. Voor de een is dit een de datum waarop een bepaalde slag is gevoerd, voor de ander de datum waarop een bekend persoon is geboren en voor weer een ander de datum waarop een minder leuke gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
Zo is voor Enkhuizen het jaar 1572 een belangrijk jaar. In dit jaar op 21 mei kiest de stad Enkhuizen voor de Prins van Oranje en de opstand tegen Spanje. Enkhuizen werpt hiermee het Spaanse juk af. Als beloning voor haar keuze voor Oranje krijgt Enkhuizen het zogenaamde paalkistrecht, het recht om heffingen te innen van schepen die de Zuiderzee binnenkomen, van hem. Het gaat hierbij om een vergoeding voor de kosten van bebakening.

vlag enkhuizen De gemeente Enkhuizen schenkt nog jaarlijks aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis door het uitsteken van de Enkhuizer Vlag op 21 mei.

Ook in verband hiermee organiseert De Maagd van Enkhuizen, ondersteund door diverse toneel- en muziekgezelschappen en gidsen van Oud Enkhuizen op 21 mei het Theaterproject 1572.
Het project begint om 19:00 uur en de kosten om dit project bij te wonen bedragen 10,=
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl