Milieudienst Rijnmond

Geluidsproeven in Oostvoorne

20.05.2008
www.geluidinbeeld.nl

Woensdag 21 mei starten geluidsproeven in Oostvoorne. Daarmee willen onderzoekers van het project `Geluid in Beeld' een beeld krijgen van de (meteo)factoren die de overdracht van geluid van de Maasvlakte en Europoort naar Oostvoorne beïnvloeden.

`Geluid in Beeld' is een initiatief van DCMR Milieudienst Rijnmond, Havenbedrijf Rotterdam en bulkoverslagbedrijf EMO. Daarnaast participeren ECT en de gemeente Westvoorne. Doel van de deelnemende organisaties is de vermindering van de geluidshinder in Oostvoorne van industriegeluid vanaf de Maasvlakte en Europoort.

Meten

Uit grote luidsprekers op de Maasvlakte en Europoort komt geluid. Op verschillende plekken in en rondom Oostvoorne staat meetapparatuur om het geluid te meten. Het geluid klinkt een paar keer per dag, gedurende vijf minuten. Het geluid is in Oostvoorne waarschijnlijk in de verte te horen tussen zeven uur 's ochtends en tien uur 's avonds.

Industriegeluid

Met de geluidsproeven, ook wel kunstbronmetingen genaamd, hopen de onderzoekers van `Geluid in Beeld' een beeld te krijgen van de factoren die de overdracht van geluid van de Maasvlakte naar Oostvoorne beïnvloeden. De onderzoekers meten daarom naast de geluidsniveaus ook de luchttemperatuur, de watertemperatuur, de wind en de bodemgesteldheid. Met de resultaten van de kunstbronmetingen perfectioneren de onderzoekers hun model. Dit model helpt bij het bepalen welke (weers-)omstandigheden de overdracht van industriegeluid beïnvloeden.

Op de website www.geluidinbeeld.nl staat alle relevante informatie. Daar kunnen bewoners ook een vragenlijst invullen over de hinder die zij ervaren.