Gemeente Arnhem

Arnhem 5e Evenementenstad van Nederland
Arnhem heeft bij de titelstrijd voor Beste Evenementenstad 2008 de 5e plaats behaald. Het is de hoogste klassering die Arnhem sinds de instelling van de Nationale Evenementenprijs in 2001 in de wacht heeft gesleept. De afgelopen twee jaar werd Arnhem gedeeld 6e. De bekendmaking en uitreiking was maandagavond 19 mei in het Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht. Namens de gemeente Arnhem burgemeester en wethouders konden er op deze politieke maandag niet bij zijn waren evenementenmanager Wiebe Uithof en beleidsmedewerker Economische Zaken Guus Haenen aanwezig.

Wethouder Rita Weeda (Economische Zaken, Toerisme en Recreatie) reageerde op de politieke maandagavond: We zijn na de grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op de vijfde plaats geëindigd, vóór de gelijk geklasseerde steden Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Groningen en Maastricht. Na een gedeelde 6e plaats nu de 5e plaats voor Arnhem! De groei zit erin, we gaan steeds verder op de goede weg. De jury heeft met zoveel woorden uitgesproken, dat de Arnhem Mode Biënnale bijdraagt aan het bijzondere evenementenkarakter van Arnhem. Ik feliciteer de organisatoren en de ondernemers in Arnhem: wij staan nu in de nationale top vijf van evenementensteden!

Voor het derde opeenvolgende jaar behoorde Arnhem tot de tien steden die waren genomineerd voor de titel beste evenementenstad. Vorig jaar moest Arnhem de vijf grootste steden van ons land vóór laten gaan. In verschillende categorieën van evenementen behaalde Arnhem in eerdere jaren diverse prijzen, waaronder een derde plaats voor de Arnhem Mode Biënnale als vernieuwend evenement en een tweede plaats voor World Statues als leukste stadsevenement, beide in 2006.

Onderscheidend
Arnhem ontwikkelt zich steeds sterker als evenementenstad. Gelredome is de ideale locatie voor bijzondere publieksconcerten, zoals Marco Borsatos / Paul de Leeuws Symphonica in Rosso, en afgelopen voorjaar bijvoorbeeld Anouk en Earth, Wind & Fire. Het aanbod van publieksactiviteiten in de stad is heel gevarieerd: van de Harley Davidsondag, Rio aan de Rijn, World Statues en het Sinterklaashuis in de Historische Kelders in de binnenstad tot Zomer en Winter Avond(t)uren in Burgers Zoo.
Naast de evenementen onderscheidt Arnhem zich ook met culturele festivals. Deze zomer (13 juni t/m 21 september) vindt de legendarische internationale beeldententoonstelling in park Sonsbeek voor de tiende keer plaats, op 8 juni vooraf gegaan door een processie van kunstwerken in de binnenstad. Een heel nieuw evenement is het Sprookjesfestival (11 t/m 19 oktober).
Het Rondje Nederland in het Openluchtmuseum, de Papendal Games en de Bridge to Bridgeloop behoren tot de spraakmakende sportieve attracties.
Organisatoren, ondernemers en gemeente werken samen aan Arnhem Evenementenstad: in de Beste Binnenstad van Nederland worden etalages in stijl ingericht en evenementen aangekondigd op banieren en spandoeken. In de overkoepelende citymarketingcampagne Made in profileert Arnhem zich als inspirerende, vernieuwende en creatieve stad. Ondernemers zetten zich als Arnhem Ambassadeurs in voor activiteiten in de stad - zij adopteren bijvoorbeeld evenementen
- die promotie betekenen voor Arnhem.