Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 21 mei 2008

ZN Logo

Controle- en fraudebeleid zorgverzekeraars bespaart honderden miljoenen euro's

In 2007 hebben zorgverzekeraars door materiële controles EUR 58 miljoen aan onterechte declaraties opgespoord. Daarnaast is er voor bijna EUR 8 miljoen aan fraude vastgesteld - een stijging van 16% ten opzichte van 2006. Door deze controle-inspanningen hebben zorgverzekeraars EUR 66 miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit de jaarlijkse fraude-inventarisatie die Zorgverzekeraars Nederland onder haar leden heeft uitgevoerd. Met het controle- en fraudebeleid zorgen zorgverzekeraars ervoor dat de premies zoveel mogelijk daadwerkelijk aan zorg worden besteed.

In de jaarlijkse fraude-inventarisatie zijn dit jaar voor het eerst de resultaten van de zogenoemde formele controles door zorgverzekeraars meegenomen. Deze controles vinden plaats bij de binnenkomst van nota's. Een eerste, voorlopige inschatting geeft aan dat door formele controle ca. EUR 350 miljoen euro is bespaard. Het betreft hier onder meer nota's die al eerder zijn ingediend of declaraties waarvoor de verzekerde geen recht (meer) op vergoeding heeft.

Fraudegevallen
In 2007 zijn ruim 3700 mogelijke fraudegevallen onderzocht. Het aantal vastgestelde fraudes is gestegen met 22% naar ruim 1100. In 2007 zijn bijna 100 personen geregistreerd op de fraude waarschuwingslijst van verzekeraars en is 57 keer aangifte gedaan bij de politie. In de vastgestelde fraudes is sinds enkele jaren een verschuiving zichtbaar van fraude door verzekerden naar fraude door zorgaanbieders. Dat is niet verwonderlijk aangezien het declaratieverkeer in toenemende mate rechtstreeks tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar loopt.

Ontwikkelingen 2007
Fraudebestrijding gaat hand in hand met goede controles en andere effectieve maatregelen bij zorgverzekeraars. Uit de inventarisatie is gebleken dat zorgverzekeraars nieuwe producten toetsen op fraudegevoeligheid en op grote schaal intern voorlichting geven over fraudebestrijding. Daarnaast passen zij `slimme detectietechnieken' toe bij de controle van declaraties. Ook hebben alle zorgverzekeraars, sinds een aantal jaren, een fraudecoördinator aangesteld om het fraudebeleid vorm te geven. Andere verbeteringen in de fraudebestrijding door zorgverzekeraars zijn een grotere inzet op preventie en een betere controle `aan de voorkant', dus bij binnenkomst van de nota. Door deze maatregelen vindt minder fraude plaats. Daarnaast werken fraudecoördinatoren intensiever samen met controle-afdelingen.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland

Meer informatie

Fraudebestrijding_zorg_inventarisatie_2007 [pdf, 36.07 KB]