Gemeente Grave

Activiteiten RIGOM helpen ouderen zelfstandig te blijven.

Artikel uit de serie artikelen over het project Preventie eenzaamheid ouderen in Grave 2008. Via dit project willen gemeente en samenwerkende instellingen en organisaties in de gemeente Grave eenzaamheidsproblematiek beter signaleren en ouderen helpen.

RIGOM (Regionale Instelling voor Gecoördineerd Ouderenwerk Maasland) wil ertoe bijdragen dat senioren zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en de regie over hun eigen leven kunnen voeren. Met een team van professionals en 1600 vrijwilligers wil RIGOM een passend welzijnsaanbod voor senioren vanaf 55 jaar tot stand te brengen. Regie voeren over het eigen leven valt niet altijd mee. RIGOM schept helderheid door ouderen en mantelzorgers van de juiste informatie en het juiste advies te voorzien, bijvoorbeeld door de inzet van ouderenadviseurs. Wanneer het ouder worden ongemakken met zich mee brengt en het huishouden voeren moeilijker wordt, kan men een beroep doen op de praktische diensten van RIGOM. Zo is er een maaltijdservice, klussendienst etc.

Actief blijven

Actief zijn en blijven is een belangrijk aspect in het welzijn van mensen. Door een uitgebreid aanbod van cursussen en activiteiten wil RIGOM senioren stimuleren om mee te blijven doen. Dit mee blijven doen, onder de mensen blijven komen, brengt nieuwe prikkels, nieuwe ervaringen mee in het leven van alledag en draagt op deze wijze bij tot een positiever gevoel, een prettiger ervaren van je leven. RIGOM is actief in de gehele gemeente Grave .

Vast aanbod van doorlopende activiteiten:

Gym:

Escharen: donderdag van 10.30 uur 11.30 uur in het Dorpshuus

Velp : donderdag van 15.00 uur 16.00 uur in het gemeenschapshuis

Grave : donderdag van 13.30 uur 14.30 uur in gemeenschapshuis Katrien

Volksdansen:

Gassel : dinsdag van 10.30 uur 11.30 uur in gemeenschapshuis de Viersprong

Velp : dinsdag van 11.00 uur 12.00 uur in het gemeenschapshuis

Grave : dinsdag van 13.30 uur -14.30 uur in gemeenschapshuis de Westhoek

Zwemmen:

Maandag en woensdagochtend van 10.30 uur tot 11.30 uur

Vrijdag van 15.00 uur 16.00 uur in zwembad op den Ham

Het volledige overzicht van activiteiten, inclusief het aanbod van de afdelingen van de KBO in Grave, Gassel, Escharen en Velp staat wekelijks vermeld in de rubriek Ouderenwijzer van de Graafse Courant.

Op het gemeentehuis van Grave, de bibliotheek, en veelal ook bij de ouderensoos van de vier afdelingen van de KBO is de Cursuswijzer van RIGOM verkrijgbaar, waarin een scala van kortlopende cursussen zijn opgenomen.Aanmelden voor deze cursussen kan bij RIGOM: tel 0412-653240 of via het aanmeldformulier in de cursuswijzer.

Ouderenadviseur

De ouderenadviseur fungeert in het kader van het eenzaamheidsproject in de gemeente Grave tevens als centraal meldpunt van signalen over eenzaamheid bij ouderen. Deze signalen kunnen, na overleg met de betrokken ouderen, worden doorgegeven door professionele instellingen, vrijwilligers en familieleden van de betrokkene. De ouderenadviseur zal, indien gewenst, door middel van een huisbezoek, betrokken oudere de helpende hand bieden.

Informatie

Voor informatie en advies, bel de ouderenadviseur ( 0412) 65 32
30. Kantooradres RIGOM, Schadewijkstraat 6, 5348 BC Oss ( 0412) 65 32
32.