VU Medisch Centrum

persbericht

a848df.gif

Amsterdam, 21 mei


2008/041/MS

Laveren tussen kennis en emotie

Onduidelijkheid over genetische testen

De communicatie over voorspellende genetische testen naar het brede publiek kan beter. Dit is de conclusie van het promotieonderzoek van Maarten van der Sanden waarop hij donderdag 22 mei promoveert aan VU medisch centrum in Amsterdam. Mensen krijgen niet de informatie die ze juist willen en de beschikbare informatie is te ingewikkeld en te wetenschappelijk. Van der Sanden ontwikkelde een vragenlijst waarmee communicatiedeskundigen de communicatie over genetische testen kunnen verbeteren.

Uit het onderzoek blijkt dat de communicatie over genetische testen doorgaans vooral gericht is op informatieoverdracht. Er wordt te weinig rekening gehouden met de informatiebehoefte van de gebruiker. De op dit moment spelende discussie onder genetici over de zin en onzin van genetische testen, is voor veel mensen te ingewikkeld en ook niet waar ze behoefte aan hebben.

Uit de bestudering van andere vakgebieden, zoals gezondheidswetenschappen, medische psychologie en reclame bleek onder meer dat niet het geven van informatie maar het stellen van de juiste vragen mensen helpt bij (de keuze voor) het eventuele gebruik van genetische testen. Vragen zoals: wat wilt u met de kennis dat u eventueel dikke darm kanker kunt krijgen? helpen mensen meer. Daarnaast is het belangrijk om ook in meer publieke media, zoals krant of televisie, in te gaan op andere motivaties, zoals angst, vooroordelen, levensstijl en geloofwaardigheid.

Van der Sanden geeft als voorbeeld dat het weinig zin heeft om mensen die grote vraagtekens zetten bij de ontwikkeling van nieuwe medische technologie, te overladen met informatie over hoe de test nu precies werkt. Dan is het belangrijk om in een eerste fase van het communicatieproces, juist aan te sluiten bij die vraagtekens.

Vanuit het in het onderzoek gecreëerde theoretische kader heeft Van der Sanden een vragenlijst ontwikkeld die door communicatiedeskundigen gebruikt kan worden om hun communicatieprocessen beter in te richten.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, telefoon (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (