Bouwend Nedederland

Woningbehoefte in Utrecht blijft hoog
21-05-2008

Op 2 juni bespreken de Statencommissie Ruimte, Groen en Water en de Statencommissie Wonen, Maatschappij en Cultuur de concept-Kadernota Bouwen en Wonen in de Provincie Utrecht. Met het oog op dat overleg heeft Bouwend Nederland, in samenwerking met VNO-NCW, MKB-Nederland, NEPROM, KvK Midden-Nederland en KvK Gooi- Eem- en Flevoland, door middel van een brief een aantal punten onder de aandacht van de Statencommissies weten te brengen.

Het CBS en het RPB ramen dat tot 2025 de bevolkingsomvang in Utrecht zal blijven groeien. Het woningtekort zal daardoor de komende jaren met 1,1 procent toenemen. Om het woningtekort onder het door de Provinciale Staten geaccepteerde maximale percentage van 3 procent te krijgen, zal er extra gebouwd moeten worden. Dat betekent dat er naast de geplande 73.600 woningen, nog eens 16.051 woningen gerealiseerd moeten worden.

De ligging van de provincie Utrecht draagt bij aan de groei van de bouwbehoefte. Utrecht is hét knooppunt van ons land en dat trekt bedrijven aan. Er blijft vraag naar hoogwaardige bedrijfslocaties en bedrijventerreinen. Naast extra woningbouw, blijft de vraag naar nieuwe bedrijvenlocaties bestaan.

Op diverse terreinen zijn de maatschappelijke effecten van het grote woningtekort in Utrecht zichtbaar. Kijken we naar de woningmarkt, dan zien we dat de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning gestegen is naar ongeveer 7 jaar. Ook zien we een stijging van de woningprijzen en een geringe doorstroming op de woningmarkt. En de wegtrekkende starters hebben onder andere een versnelde vergrijzing in de provincie als gevolg. Ook is er sprake van economische stagnatie. Personeel kan geen woonruimte in de regio vinden en moet verder weg gaan wonen. Als gevolg daarvan is het voor bedrijven moeilijker om medewerkers te vinden op de krappe arbeidsmarkt. De grotere woon-werkpendel in de provincie zorgt voor extra drukte op de wegen en voor meer druk op het milieu.

VNO-NCW, MKB-Nederland, NEPROM, KvK Midden-Nederland en KvK Gooi- Eem- en Flevoland en Bouwend Nederland, reiken in de brief ook een viertal oplossingen aan voor het tekort aan woningen. Benodigde ruimte kan gevonden worden door te bouwen in de steden/dorpen (verdichting), te bouwen aan de randen (kwalitatieve afronding en verruiming van rode contouren), het zoeken van nieuwe grote(re) bouwlocaties en meer woningen bouwen in Rijnenburg.

Binnenstedelijke verdichting is een veelgehoorde oplossing van de woningbehoefte. In
2008 zijn in de meeste gebieden de rode contouren bereikt. Hierdoor moet teruggevallen worden op binnenstedelijke verdichting. Het is een kostbare oplossing die lastig te realiseren valt vanwege tijdrovende procedures en de sterker wordende wens van bewoners om groen in de bebouwde omgeving te handhaven. Toch biedt deze oplossing extra mogelijkheden voor woonruimte, al is het op beperkte schaal.

De tweede optie is het kwalitatief afronden of verruimen van de rode contouren. Het komt
tegemoet aan de wens van veel gemeenten om wat extra woningen te bouwen. Deze wens komt voort uit het faciliteren van de jongere eigen bevolking, maar ook van ouderen met een specifieke zorgvraag. Afronden kan zorgen voor een kwaliteitsimpuls aan de randen van de steden en dorpen. Hiertoe biedt de VROM-raad belangrijke handreikingen met haar rapport over woonwerklandschappen.

Het creëren van één of meerdere grotere nieuwbouwlocaties is een reële optie om tegemoet te komen aan de enorme maatschappelijke uitdaging in Utrecht. Bundeling van wonen, werken en mobiliteit maar ook natuur en recreatie moet daarbij centraal staan.

In de huidige situatie moet het dichter bebouwen van Rijnenburg serieus door de gemeente Utrecht overwogen worden. Het gat tussen wat mogelijk is, zo'n 15.000 tot 20.000 woningen, en wat de stad Utrecht voorstaat, 5.000 tot 7.000, is te groot.

Mede vanwege de lange doorlooptijden die bouwprojecten vragen, is de roep om snel tot actie over te gaan om de genoemde maatschappelijke knelpunten het hoofd te bieden, erg groot. Snelle actie zorgt ervoor dat er gebouwd kan worden in goede samenhang met de natuur.

Klik hier voor de brief die door de zes partijen verzonden is.