Politie Limburg-Noord

Politie houdt 26e dief aan van lokfiets; Fietsendiefstal met 75% afgenomen


Datum: 21-05-2008
Tijd bericht: 10:06
Plaats: Venlo

De politie van de basiseenheid Venlo-Centrum heeft dinsdag de 26e fietsendief van de lokfiets op heterdaad betrapt. Sinds de start van het project Bike-Bait in februari van dit jaar zijn de fietsendiefstallen met 75% gedaald ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Op 20 februari 2008, de eerste projectdag, werd de eerste fietsendief van de lokfiets op heterdaad betrapt. Ook een man die een andere fiets dan de lokfiets had opengebroken en wegnam, werd aangehouden. De aangehouden verdachten zijn tussen de 16 en 30 jaar en voornamelijk bekenden van politie en justitie. Ook heeft de politie een veelpleger betrapt. Bij een andere verdachte werd bij de fouillering hard- en softdrugs aangetroffen en in beslag genomen. Een van de betrapte lokfietsdieven had nog 100 dagen hechtenis open staan. Ook zijn er een aantal doorverwezen naar Bureau Halt. Daarnaast hebben verschillende goedwillende burgers de lokfiets afgesloten en de sleutel afgegeven.

Cameratoezicht en biketeam
De politie plaatst de onafgesloten lokfiets op een zogenaamde hotspot. Als de politie ziet dat iemand de lokfiets wegneemt, wordt de verdachte een stukje gevolgd en vervolgens aangehouden. De politie gebruikt hiervoor cameratoezicht van de gemeente en zet hiervoor zowel opvallende als onopvallende surveillances en het bike-team in. Gezien het succes van het project, dat uniek is in de provincie Limburg, zal het mogelijk worden uitgebreid naar het hele district Venlo. Ook zet de politie verschillende lokfietsen in.

Succes
De aanpak van fietsdiefstal is onderdeel van het beleid 2007 - 2011 van kabinet Balkenende. Fietsdiefstal is door het Nederlandse publiek gezien als een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Bij de politie wordt per jaar ongeveer 1000 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal in de gemeente Venlo. Het aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger. Uit cijfers van verzekeringsmaatschappij Unigarant blijkt dat slechts ongeveer 15% van de gedupeerden aangifte doet. Meerdere politieregio's in Nederland zetten op dit moment met succes lokfietsen in om de diefstallen van fietsen terug te dringen. Er zijn al diverse uitspraken van rechters die deze werkwijze goedkeuren.