Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Uitreiking Erasmusspeld aan dichter Joop van den Bos

Op zaterdag 10 mei werd de Erasmusspeld aan de Kralingse dichter Joop van den Bos uitgereikt. Portefeuillehouder Sport en Cultuur Michel de Visser verrichtte de officiële overhandiging tijdens een feestelijke bijeenkomst in Galerie Kralingen.

Joop van den Bos (80) kreeg de Rotterdamse onderscheiding omdat hij zijn sporen heeft nagelaten in de poëzie. Hij heeft vijftien bundels met eigen werk uitgebracht. In deze gedichten komen themas als filosofie, Rotterdam, kunst, de oorlog en de bokssport aan de orde. Michel de Visser, portefeuillehouder cultuur roemde Joop van den Bos in zijn speech. Nederland heeft de dichter des vaderlands en Kralingen heeft Joop.

Bijzondere Rotterdammer

Al jaren lang treedt Joop op in de stad. Hij wordt gevraagd door scholen, kunstgaleries, literaire cafés en bij andere bijeenkomsten. Als voorman in zijn beroep (Joop was huisschilder) heeft Van den Bos een positieve uitstraling gehad op zijn jeugdige leerlingen in het schildersvak. Het contrast tussen zijn dagelijkse beroep en zijn liefde voor poëzie, kunst, cultuur en filosofie maken hem tot een bijzondere Rotterdammer.