Politie Groningen

Woensdag 21 mei 2008

Provincie Groningen, 21-05-2008

Groningen: fietsen graveren op Grote Markt

Medewerkers van de Stichting Veiligheidszorg Groningen zijn vrijdag 23 mei op de Grote Markt aanwezig om fietsen te graveren. Van 11.00 uur tot 16.00 uur kan iedereen zijn/haar fiets brengen voor gravering van de postcode en huisnummer. Op deze manier is het eenvoudiger een aangetroffen gestolen fiets bij de rechtmatige eigenaar te bezorgen.

Aangifte

Mocht uw fiets toch worden gestolen, doet u dan in elk geval aangifte op het politiebureau of via internet. Zorg dat u de unieke kenmerken van uw fiets ergens noteert. Dat vergroot wel degelijk de kans dat u uw fiets terugkrijgt. Als de politie een fietsendief weet aan te houden, blijkt vaak dat de verdachte meerdere fietsendiefstallen op zijn geweten heeft. Op dat moment worden er andere aangiftes bij gepakt om te kijken of de verdachte daar mogelijk ook mee te maken heeft. Heeft u geen aangifte gedaan, dan is het terugvinden van uw fiets overgeleverd aan louter toeval.

Groningen: gewonde bij kop-staartbotsing

Een 47-jarige automobilist uit Roden is dinsdagochtend gewond geraakt. De man stond stil op de Osloweg om af te slaan. Een achterop komende 41-jarige automobiliste uit Ten Boer zag dit te laat. Zij botste op haar voorganger. De man uit Roden is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De auto van de vrouw moest worden afgesleept. De politie maakt een registratie van de aanrijding.

Groningen: bromfietser negeert stopteken

Een 18-jarige bromfietser uit Groningen is dinsdag bekeurd. Hij reed in het Noorderplantsoen over het fietspad. Agenten gaven de Stadjer een stopteken, maar de pizzabezorger ging er vandoor. Op basis van de gegevens van de pizzabak kon de Stadjer achterhaald worden. Hij ontkende door te hebben dat het om politie ging. Desondanks heeft hij een bekeuring gekregen.

Groningen: roodlichtcontroles

De politie heeft dinsdagochtend een controle gehouden bij de verkeerslichten op de Eikenlaan. In totaal hebben 21 fietsers het rode verkeerslicht genegeerd. Zij hebben allen een bekeuring gekregen.

Dinsdagmiddag is er aan de Kattenhage in Groningen gecontroleerd. Hier zijn tien bekeuringen uitgeschreven voor het negeren van het rode verkeerslicht.

Groningen: aanhoudingen voor drugsbezit

De politie heeft dinsdagmiddag in de Hardewikerstraat in Groningen twee Stadjers aangehouden. De mannen van 24 en 53 jaar gaven enkele bolletjes aan elkaar over. In de 10 bolletjes zat een op cocaïne gelijkende stof. De bolletjes zijn in beslag genomen voor nader onderzoek. Bovendien is een bloedproef genomen van de 24-jarige man. Hij reed op een scooter en verkeerde mogelijk onder invloed van verdovende middelen. De mannen mochten na verhoor het politiebureau verlaten.

Groningen: fietsers in botsing

Een 81-jarige fietsster uit Groningen is dinsdagmiddag gewond geraakt. De vrouw kreeg op de kruising van de Kerklaan met de Lelielaan in haar woonplaats geen voorrang van een 26-jarige fietser. De vrouw kwam ten val en is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Groningen: controle afval

De politie heeft dinsdagavond in Beijum een milieuinspectie gehouden in verband met het aanbieden van afval. Er zijn twee bekeuringen uitgeschreven voor het aan de weg zetten van afval buiten de aangewezen tijden. Daarnaast heeft één bewoner een waarschuwing gekregen voor het aanbieden van tuinafval langs de grofvuil route.

Groningen: met stoel op de fiets

Een 19-jarige man uit Groningen is dinsdagnacht bekeurd voor baldadigheid. Agenten zagen de man over de Turfsingel fietsen met een rieten stoel. Bij navraag bleek hij de stoel bij een horecagelegenheid in de Poelestraat te hebben weggenomen. Agenten sommeerden de man de stoel terug te brengen. Via cameratoezicht werd in de gaten gehouden of de Stadjer zich aan deze afspraak hield. Dit was niet het geval. Daarop is de man alsnog bekeurd voor baldadigheid.

Rasquert: hennepkwekerij opgerold

De politie heeft dinsdag in een woning op de Hammelandsterweg in Rasquert een hennepkwekerij opgerold. In het pand werden 516 hennepplanten en de gebruikelijke kweekapparatuur aangetroffen. In een andere ruimte werden nog eens 118 hennepstekjes gevonden. Alle planten en goederen werden in overleg met het Openbaar Ministerie in beslag genomen en vernietigd. Uit onderzoek van de energieleverancier bleek dat de stroom illegaal werd verkregen. De politie doet onderzoek naar de eigenaar.

Tolbert: fietsster gewond bij aanrijding

Een 42-jarige fietsster uit Tolbert is dinsdagmorgen op het Schilligepad gewond geraakt. De vrouw werd van achteren aangereden door een 39-jarige automobiliste uit Tolbert. Zij werd verblind door de zon en zag daardoor de fietsster over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De fietsster werd met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Farmsum: duo aangehouden voor inbraak

De politie heeft dinsdagnacht bij een bedrijf aan de Venjelaan een man (48) en een vrouw (46) uit Groningen aangehouden. Surveillerende agenten hielden de omgeving in de gaten naar aanleiding van meerdere kabeldiefstallen de laatste tijd. Middernacht was alles nog in orde op het terrein; een paar uur later bleek een deur geopend te zijn. Het bedrijf had bezoek gehad van ongenode gasten. Agenten hielden het terrein vervolgens in de gaten en nog geen uur later zagen ze een man op het terrein bij een voorraad kabels. Hij werd aangehouden. De vrouw die nog in de auto zat, werd ook ingerekend. Het tweetal is ingesloten voor onderzoek.

Bedum: automobiliste ziet fietser over het hoofd

Een 62-jarige fietser uit Stedum is dinsdagmiddag op de kruising van de N46 en de Bedumerweg aangereden door een 57-jarige automobiliste uit Ten Boer. De man fietste op het fietspad langs de Bedumerweg. Op de kruising zag de vrouw hem over het hoofd en reed de fietser aan. De man is per ambulance voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Kolham: politie controleert afvaltransport

De politie heeft dinsdag op de A7 bij Kolham afvaltransport gecontroleerd. Een 58-jarige man kreeg proces-verbaal voor het onjuist vervoeren van dieselolie. Buiten de container stond een laag van 9 cm dieselolie. Ook bleek hij geen vervoersdocument te hebben voor het transport. Tegen de man en het bedrijf uit Veendam waarvoor hij vervoerde, wordt proces-verbaal opgemaakt. Er staat een boetebedrag tegenover van 1550 euro. Een 38-jarige chauffeur en het Hongaarse bedrijf waarvoor hij werkt krijgen ook proces-verbaal. De tachograafschijf van de vrachtwagen was niet gekeurd. Ook bleek hij afval grensoverschrijdend te vervoeren. Dit was niet voorzien van de juiste documenten. Hij kreeg een bekeuring van 220 euro voor de niet-gekeurde tachograafschijf en betaalde deze direct. Voor het niet hebben van de juiste documenten, kreeg de man een schikkingsvoorstel van 660 euro van het Openbaar Ministerie.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Stadskanaal, H.J. Kniggekade: aantal geregistreerde voertuigen: 652, aantal overtredingen: 50, hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Den Ham, Sietse Veldstraweg: aantal geregistreerde voertuigen: 470, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 65 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Grijpskerk, Poelweg: aantal geregistreerde voertuigen: 645, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 103 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Winschoten, Zuiderveen: aantal geregistreerde voertuigen: 463, aantal overtredingen: 41, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Nieuwe Pekela, N366: aantal geregistreerde voertuigen: 867, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 122 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Weg der Verenigde Naties: aantal geregistreerde voertuigen: 11085, aantal overtredingen: 292, hoogst gemeten snelheid: 107 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 879, aantal overtredingen: 45, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.