AutoRai

GM kondigt twee nieuwe zuinige motoren aan

(5/21/2008)
General Motors (GM) introduceert vanaf 2009 twee nieuwe, uiterst zuinige motoren voor voertuigen op de Europese en andere markten. Dit werd deze week bekendgemaakt tijdens een evenement van GM Powertrain Europe waarop de uitgebreide reeks van geavanceerde aandrijftechnologieën werd voorgesteld, die op dit moment in ontwikkeling zijn.

De 4-cilinderturbomotor van 1.4 liter zal vanaf 2010 in modellen over de hele wereld worden gemonteerd. De 4-cilinderturbomotor op Compressed Natural Gas (CNG) van 1.6 liter zal vanaf 2009 in de Opel Zafira worden geïntroduceerd. Beide motoren zijn nieuwe varianten van de bestaande reeks motoren van GM, die over de hele wereld worden gebruikt.

âDeze nieuwe motoren zijn een bewijs van onze niet aflatende inspanningen om motoren met grotere cilinderinhoud te vervangen door compactere krachtbronnen met hoge turbodruk voor maximale prestaties en zuinigheid,â zegt Dan Hancock, Vice President van GM Powertrain, Global Engineering.

Turbomotor van 1.4 liter
De 1.4 liter turbomotor vormt een nieuwe aanvulling op een reeks motoren met een cilinderinhoud van 1.0 tot 1.4 liter. De motor zal een geschat vermogen leveren van 88 kW/120 pk tot 104 kW/140 pk en koppelwaarden van 175 tot 200 Nm. Hij zal ongeveer 8 procent minder brandstof verbruiken (in vergelijking met een atmosferische motor met een grotere cilinderinhoud en een vergelijkbaar vermogen) en aan de EURO 5-norm voldoen. Zijn belangrijkste kenmerken zijn een turbocompressor die in het uitlaatspruitstuk geïntegreerd is, volledig variabele kleptiming, thermisch beheer, een stroomgestuurde oliepomp en een verstevigde krukas en drijfstang. De motor zal worden geproduceerd in de assemblagefabriek van GM Powertrain in het Oostenrijkse Aspern.

CNG turbomotor van 1.6 liter
De 1.6 liter CNG turbomotor is een nieuwe variant in de reeks van
1.6-litermotoren die een atmosferische benzinemotor en CNG-motor omvat. De motor zal naar verwachting een vermogen van 110 kW/150 pk en een koppel van 210 Nm leveren. Zijn belangrijkste kenmerken zijn een turbocompressor geïntegreerd in het uitlaatspruitstuk en een inlaatspruitstuk met een benzine- en CNG-brandstofrail, een oliekoeler en zuigerkoeling.

De CNG-turbomotor van 1.6 liter zal worden geproduceerd in de assemblagefabriek van GM Powertrain in Szentgotthard in Hongarije.

CNG heeft een 25 procent lagere CO2-waarde dan een vergelijkbare benzinemotor. De atmosferische 1.6-liter CNG-motor van GM is in Europa al een groot succes in de Opel Zafira. In Europa zijn Italië en Duitsland de twee grootste markten voor CNG. Ook in Nederland staat het rijden op aardgas volop in de belangstelling.