Gemeente Echt-Susteren


Burgemeester en secretaris starten in Echt-Susteren

IMG_2623.JPG De gemeente Echt-Susteren heeft sinds vorige week een nieuwe burgemeester en een nieuwe gemeentesecretaris. De heer D.A.M. Akkermans is vrijdag 16 mei beëdigd en geïnstalleerd als burgervader van onze gemeente. Een dag eerder is de heer G.W.T. van Balkom gestart als secretaris.

Tijdens de bijzondere raadsvergadering op vrijdag 16 mei werd de burgemeester beëdigd door Gouverneur Frissen en geïnstalleerd door de gemeenteraad. Diverse sprekers namen vervolgens het woord. De heer Philipsen sprak namens de gemeenteraad. Hij gaf aan dat de raad er naar uitziet met de nieuwe burgemeester te werken. Loco-burgemeester Verheesen sprak over wat de inwoners was opgevallen. Dit zijn onder andere de voornaam van de burgemeester die in deze streek niet zo veel voorkomt, Dieudonné, en zijn uitgebreide netwerk. Daarnaast verhaalde hij op een ludieke manier hoe de burgemeester omgaat met het beantwoorden van vragen tijdens de raadsvergadering. Jo Verheesen gaf hem tenslotte een symbolisch cadeau: een plattegrond, een boek over heemkunde en een blanco schrijfblok met pen. Burgemeester Van Beers van Roermond sprak namens de burgemeesterskring Midden-Limburg en heette de nieuwe burgemeester van harte welkom in de kring. De heer Gresel, burgemeester van Heerlen en oud-inwoner van Echt-Susteren, gaf de aanwezigen informatie over de heer Akkermans als bestuurder in de regio Parkstad.

Tenslotte sprak burgemeester Akkermans zelf. Hij wil zijn burgemeesterschap invulling geven met vier kernwoorden, namelijk betrokken, bindend, bezielend en benaderbaar.

Betrokken, bindend, bezielend en benaderbaar

Burgemeester Akkermans is tijdens zijn speech ingegaan op deze vier kernwoorden. Het rijke verenigingsleven en de 24 buurten/kernen vragen een hoge betrokkenheid van de burgemeester. Om daaraan te kunnen voldoen, heeft hij de raad gevraagd voor hem en voor gemeentesecretaris Guus van Balkom een introductieprogramma te organiseren.

De nieuwe burgemeester wil daarnaast mensen binden en boeien. Hij vindt het belangrijk om mensen met elkaar te verbinden, op allerlei niveaus. Belangrijke elementen daarbij zijn het samenspel tussen raad en college, het wij-gevoel, een lerende organisatie en interactieve participatie.

Bezieling heeft de burgemeester voor de stad en de regio. Echt-Susteren zal dan ook actief participeren in de regio, waarbij samenwerking als een kans wordt gezien.

De heer Akkermans wil een open en gemakkelijk benaderbaar bestuurder zijn. Een zorgzame burgervader die goed op de hoogte is van wat er speelt in de buurt.

De volledige speech van burgemeester Akkermans kunt u hieronder downloaden.

Beide heren nemen eerst de tijd om zich goed in te werken in onze gemeente. Zo maken ze deze week een rondrit door de gemeente en bezoeken ze binnenkort elke kern. Ze willen ook een goed beeld krijgen van het verenigings- en bedrijfsleven.

Te downloaden:

* Toespraak burgemeester Akkermans.doc