Partij van de Arbeid

Optreden tegen buurtasocialen

21-05-2008 10:57

PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken wil dat er harder kan worden opgetreden tegen overlast van zogenaamde buurtsasocialen die voor veel overlast in de wijk zorgen. Hardleerse hangjongeren moeten harder gestraft kunnen worden. Attje Kuiken: Er is in onze buurten geen ruimte voor asociale bewoners.

De Tweede Kamer besprak deze week een actieplan van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om overlast en verloedering tegen te gaan. In dit plan staat onder meer gemeenten meer mogelijkheden moeten hebben om jeugdoverlast aan te pakken. Hierbij is het zaak dat verschillende instellingen en organisaties met elkaar samenwerken omdat de problematiek vaak meervoudig is. Dit kan door een gezamenlijke aanpak van politie, justitie, onderwijs, jeugdzorg, woningbouwcorporaties en door het betrekken van ouders bij het aanpakken van de problemen die hangjongeren veroorzaken.

Kuiken juicht het actieplan toe. Wel wil ze dat er een concretere aanpak van zogenaamde buurtasocialen komt: mensen die keer op keer zorgen voor overlast, vernielingen en ander vervelend gedrag. Zo zou er een optelsysteem kunnen worden ingesteld, waarbij harder kan worden opgetreden tegen mensen die meerdere keren overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door strengere straffen of hogere boetes. Kuiken: Grote bekken, geluidsoverlast, vuil, vernielingen en intimiderend gedrag kunnen in onze buurten waar iedereen dicht op elkaar woont, niet worden getolereerd. Wie niet leert en keer op keer voor overlast zorgt, moet harder aangepakt kunnen worden. Dat geldt zowel voor rotzooi trappende jongeren als voor asociale bewoners.

De minister heeft in het debat toegezegd dat ze kijkt hoe invulling kan worden gegeven aan een strengere aanpak van deze overlastveroorzakers.