Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Uitreiking nieuw kenteken

Toespraak | 19-05-2008 | Driebergen | Minister Camiel Eurlings

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste mensen,

Wat zo'n klein plaatje op de auto kan uitrichten! Al maanden gonst het gerucht in de autobranche en onder autobezitters: `Het nieuwe kenteken komt eraan, ze zijn al bij de ZS'. Vandaag is het dan echt zover: een Nederlandse personenauto krijgt het eerste kenteken dat bestaat uit een combinatie van twee cijfers, drie letters en één cijfer. Samen met de heer Hakkenberg, directeur van de RDW, zal ik die zo hoogstpersoonlijk op de auto schroeven van meneer Antonides. Hij krijgt officieel het kenteken 01-GBB-1.

De nieuwe kentekenserie, die vanaf vandaag wordt gebruikt, maakt na 57 jaar een einde aan de oude vertrouwde combinatie van 2-2-2. In 1951 geïntroduceerd, zijn we 9 miljoen voertuigen verder en bijna alle bruikbare combinaties zijn op. Met de nieuwe cijferlettercombinatie 2-3-1 kan de RDW weer vier à vijf jaar vooruit. Dit staat gelijk aan ongeveer drie miljoen auto's.

Het kenteken is ontzettend belangrijk voor opsporing en controle, omdat het kenteken het paspoort is van het voertuig. Zo kunnen wij bij de technische gegevens van het voertuig en de gegevens van de eigenaar. Ook kunnen we bijvoorbeeld de snelheid waarmee auto's rijden controleren, en de motorrijtuigenbelasting en de APK. Zo draagt het kenteken bij aan de veiligheid op de weg. Maar ook bij andere vormen van criminaliteit is het kenteken een goed hulpmiddel om de dader te achterhalen. Daarom is het van groot belang om een betrouwbaar en fraudebestendig kentekensysteem te hebben en bij te houden. Daarnaast speelt het kenteken - en zeker het achterliggende kentekenregister - ook een rol in Anders Betalen voor Mobiliteit.

In Nederland bestaat een grote belangstelling voor kentekens, velen zouden het liefst een gepersonaliseerd kenteken hebben. De autobezitter ervaart de auto als een verlengde van zijn persoonlijkheid, en het kenteken hoort daar natuurlijk bij. Het zegt bovendien ook iets over de auto; het kenteken geeft bijvoorbeeld aan dat de auto uit Nederland komt en geeft een goede indicatie van de leeftijd van een groot deel van de voertuigen.

Net als in de vorige serie komen de letters C en Q niet voor, omdat ze te veel op de nul lijken. Ook worden alle klinkers geschrapt om rare en ongewenste woorden te voorkomen. Bovendien staan vier afkortingen van drie letters op de zwarte lijst. Die zijn niet acceptabel om te gebruiken in het dagelijkse verkeer.

Beste mensen,

We staan hier, samen met zijn trotse eigenaar bij een Volkswagen Golf Plus BlueMotion, een bijzonder zuinige auto. Klaar voor het eerste kenteken van de nieuwe generatie. Er verschijnen wel eens berichten in de krant dat kentekenplaten gestolen worden. Dat is linke soep, omdat jij dan nieuwe platen moet aanvragen, zodat je niet opdraait voor de overtredingen die een ander begaat met jouw kenteken op zijn auto. Ik beloof daarom het kenteken extra goed vast te schroeven, zodat dat meneer Antonides niet overkomt.

Dank u wel.

Verwante onderwerpen


* Minister

* Auto