Gemeente Bussum

Wonen op de Palmkazerne

Voor het gebied Crailo bestaan sinds enige tijd plannen voor de komst van een woonwijk, bedrijventerrein en natuurgebied. De Kolonel Palmkazerne maakt deel uit van het gebied en hier komt een nieuwe Bussumse woonwijk met rond de 240 woningen. Op 20 mei 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders zich gebogen over het vervolg van de plannen.

De randvoorwaarden

Bij de gebiedsontwikkeling Crailo zijn meerdere partijen betrokken, de gemeente Bussum (woonwijk), de gemeente Hilversum (bedrijventerrein), het Goois Natuurreservaat (natuur) en de gemeente Laren (ecoduct en kantoren) werken samen met de provincie Noord Holland (trekker van de gebiedsontwikkeling). De samenwerkende partijen hebben vorig jaar een Nota van Uitgangspunten gemaakt waarin staat aan welke ruimtelijke randvoorwaarden het project moet voldoen. Over deze nota is op 5 februari 2007 een informatieavond gehouden. Tijdens deze avond zijn vanuit bewoners en andere belanghebbenden veel vragen en opmerkingen gekomen die in de verdere ontwikkeling betrokken worden.

Aandachtspunten bij de plannen

De gemeente Bussum gaat zich binnen het project met name inzetten voor zorgvuldige en mooie plannen voor de woonwijk. Hierbij let de gemeente er vooral op dat de effecten van het naastgelegen bedrijventerrein zoveel mogelijk worden ingedamd. Ook is er aandacht voor het verkeer naar de manege en de afstand tussen het bedrijventerrein en de bestaande woningen. En natuurlijk gaat de gemeente ook kijken naar een goede oplossing voor het verkeer.

Hoe nu verder

De provincie Noord-Holland heeft het plangebied gekocht. Er wordt een Europese aanbesteding voorbereid. De toekomstige ontwikkelaar kan alleen werken binnen de ruimtelijke randvoorwaarden van de Nota van Uitgangspunten Crailo (zie www.crailo.eu). Naar verwachting duurt de aanbestedingsprocedure rond de 9 maanden. Ook wordt een intergemeentelijk bestemmingsplan voorbereid. Dit najaar hoopt de gemeente meer te kunnen vertellen over de voortgang.