Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over de bouw van nederzettingen in Israël

21-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over de bouw van nederzettingen in Israël. Deze vragen werden ingezonden op 24 april 2008 met kenmerk 2070818750.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over de bouw van nederzettingen in Israël.

Vraag 1
Is het bericht waar dat Israël de bouw van honderd woningen op de Westelijke Jordaanoever heeft aangekondigd?1

Antwoord
Ja; de Israëlische media publiceren regelmatig berichten met die strekking.

Vraag 2
Is het waar dat de Verenigde Staten bij Israël hebben aangedrongen op het opschorten van de uitbreiding van nederzettingen?

Antwoord
Ja.

Vraag 3
Deelt u de mening dat in het kader van het Midden-Oosten vredesproces alle partijen stappen moeten zetten die wederzijds vertrouwen wekken? Zo ja, deelt u de mening dat bovenstaande aankondiging hier niet toe behoort?

Antwoord
Ja, ik deel beide meningen.

Vraag 4
Bent u bereid de Israëlische regering hierop aan te spreken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ja. In dit verband zij verwezen naar mijn antwoorden op de kamervragen gesteld door mw. Peters over het Israëlische nederzettingenbeleid, zoals beantwoord in mijn brief van 21 mei 2008 met kenmerk dam-282/08.

Nederland dringt, in EU-verband en bilateraal, voortdurend bij Israël aan op stopzetting van bouwactiviteiten in de bezette gebieden. Zoals ik ook heb aangegeven in antwoord op uw eerdere vragen (ref. brief van 31 maart jl.) heb ik ook tijdens mijn laatste bezoek aan Israël gewezen op het belang te komen tot ontmanteling van de outposts en beëindiging van de uitbreiding van nederzettingen, inclusief die in Oost-Jeruzalem. Iedere uitbreiding van nederzettingen, binnen of buiten de grenzen van de al bestaande nederzettingen, is in strijd met de routekaart en legt een hypotheek op de onderhandelingen die met Annapolis een nieuwe impuls hebben gekregen. Dergelijke bouwplannen gaan ten koste van het vertrouwen in het vredesproces en Nederland zal Israël hier op blijven aanspreken, ik zal dit ook doen tijdens mijn bezoek aan het land in mei van dit jaar.

In dit kader heb ik in de RAZEB van 28 januari 2008 kritiek geuit inzake het besluit de nederzettingen uit te breiden. Deze kritiek is opgenomen in de conclusies van die RAZEB. Ook het Kwartet heeft in zijn laatste verklaring grote zorg uitgesproken over de uitbreiding van nederzettingen en heeft Israël opgeroepen alle nederzettingen-activiteit te bevriezen en outposts die na 2001 zijn opgericht te ontmantelen.


1: Trouw, 18 april 2008: "Israël kondigt nieuwbouw op Westoever aan"