Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 mei 2008

College kiest voor nieuwbouw De Vest op huidige locatie

Het College van B&W heeft afgelopen dinsdag ingestemd met een voorstel om in 2018 een volledig nieuwe accommodatie voor Theater de Vest te realiseren op de huidige locatie aan het Canadaplein. De tussenliggende jaren zullen worden gebruikt om te sparen voor de nieuwbouwplannen. Om het huidige theater tot 2018 op een goede manier te kunnen blijven gebruiken, zal de Grote Zaal op korte termijn worden opgeknapt.

De voorgestelde werkzaamheden aan de grote zaal omvatten onder andere het vervangen van de theaterstoelen, het vervangen van het voor- en achterdoek en het aanpassen van de verlichting. De indeling van de zaal zal nagenoeg hetzelfde blijven. Na deze werkzaamheden zal het theatergebouw de komende tien jaar tot aan de nieuwbouw probleemloos kunnen overbruggen. De werkzaamheden zijn in de zomerperiode van 2009 gepland, zodat het publiek geen voorstelling hoeft te missen.

Uitdagend theateraanbod
Omdat er in Nederland meer en meer grote theaterzalen bijkomen, heeft De Vest, dat aan 'slechts' 630 mensen plaats biedt, steeds meer moeite om artiesten en producties naar Alkmaar te krijgen. Directeur Peter Blaauboer: "Artiesten die in voorgaande jaren steevast naar Alkmaar kwamen voor een voorstelling, kiezen er nu vaak voor om in de grotere zalen op te treden. Met onze huidige capaciteit krijgen we niet meer de producties die we eerder wel kregen en wordt het theateraanbod in Alkmaar langzaam aan minder. Daar komt nog bij dat populaire producties in Alkmaar vaak razendsnel zijn uitverkocht door de grote belangstelling".

Canadaplein
In een onderzoek naar mogelijke oplossingen voor het capaciteitsprobleem werden vijf varianten besproken, waaronder nieuwbouw op het Kanaalschiereiland en nieuwbouw op Overstad. In maart van dit jaar gaf het college echter al aan vooral te voelen voor nieuwbouw op de huidige locatie. Wethouder Hans Meijer: "Het huidige concept van het Canadaplein als cultuurplein is erg aansprekend, daar hebben we als college het volste vertrouwen in. Een stadstheater als De Vest mag daarin niet ontbreken."

10 juni wordt het voorstel voorgelegd aan de raadscommissie.

Noot voor de pers: