Gemeente Alkmaar


Sport in Alkmaar staat als een huis

Contouren Sportbeleid vanaf 2009

Het sportbeleid van de afgelopen jaren heeft vruchten afgeworpen: aandacht en geld voor breedtesport, topsport en de sportaccommodaties heeft Alkmaar in een goede uitgangspositie gebracht met sportvoorzieningen en -prestaties van goede kwaliteit. Veel projecten die in de afgelopen jaren zijn gestart, verdienen het om structureel onderdeel te worden van het gemeentelijk sportbeleid (denk aan bewegingsonderwijs en sport in de wijk).

Dit is de basis voor het nieuwe gemeentelijke sportbeleid dat nu door het college is aangenomen. Het voorgestelde beleid integreert diverse projecten in een stevige structuur, waardoor een goede basis voor sport in de nabije toekomst wordt gelegd.

Portefeuillehouder sport, Hans Meijer: "sport is van groot belang voor iedere inwoner van Alkmaar. Groot en klein, individueel en samen, gezond of enige mate gehinderd door fysiek of geestelijk ongemak. Sport als onderdeel van een samenleving waarin we als individu verantwoordelijkheid nemen voor ons zelf en gezamenlijk zorgen voor een goed leefklimaat. Sportverenigingen en maatschappelijke instellingen zijn hierbij onmisbaar. Samen werken we aan en in een fijne stad. Sport in Alkmaar: in een levendig en behaaglijk sportklimaat."

In het kort ontstaat het volgende beeld voor sport in de nabije toekomst:

Sportbeleid in Alkmaar is gericht op investeren in breedte- en topsport. Bouwen, onderhouden en beheren van accommodaties is daarbij een kerntaak. Herontwikkeling van De Meent inclusief capaciteitsuitbreiding van sportzalen; Onderwijs, sportverenigingen en allerlei doelgroepen moeten op zoveel mogelijk momenten kunnen sporten. Investeren in professionalisering van sportverenigingen via sportmanagement en kader. De verbinding tussen sport en onderwijs krijgt vorm door vakdocenten gym die ook na schooltijd sport in en om de school verzorgen, samen met de verenigingen. Dit alles in een stad die niet alleen scoort in de hoeveelheid speelruimte maar ook in sportieve inrichting. (kunstgrasveldjes, basketbalpleintjes, skatebanen, Cruyff Courts en een sportventurepark bij de Hoornse Vaart). We gaan op weg naar een professionele, klantvriendelijke, kundige en efficiënte organisatie: een soort "Huis van de Sport", waarin alle huidige partners in de uitvoering van ons sportbeleid samen optrekken. Herkenbaar voor de eigen inwoners en de buitenwereld in Sportstad Alkmaar anno 2010.

Een Sportstad ook met terugkerende topsportevenementen, zoals een EK baanwielrennen, waarmee Alkmaar zich kan onderscheiden en zich op sportgebied nationaal en internationaal op de kaart zet.

Nadat in december 2007 de startnotitie voor het nieuwe sportbeleid werd vastgesteld, startte de dialoog met sportverenigingen, Sportraad, Sportbureau, onderwijsinstellingen, diverse maatschappelijke instanties en gemeentelijke beleidsafdelingen. Als leidraad voor de dialoog was in de startnotitie een visie in thema's uitgewerkt. Na deze consultatierondes zijn voor de thema's doelstellingen geformuleerd waarbij activiteiten zijn benoemd waardoor deze kunnen worden bereikt. Dat is de nu voorliggende concept sportnota Alkmaar Sportstad - beleidskader sport 2009 en verder.

Deze nota gaat nu naar de commissie voor Samenlevingszaken waarna nog een adviesronde volgt met Sportraad en Sportbureau. Daarna wordt de definitieve nota vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders, gevolgd door de gemeenteraad in september 2008.

Noot voor de pers: