Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|Apeldoorn - Politieregio Noord- en Oost-Gelderland neemt telefoon snel op | | De mensen van het in Apeldoorn gevestigde Politie Service Centrum zijn er trots op dat zij de landelijke norm om tachtig procent van de telefonische oproepen via 0900 - 8844 binnen 20 seconden aan te nemen, halen.

Hiermee behoort de politieregio Noord- en Oost-Gelderland tot één van de twaalf politiekorpsen in Nederland die aan de norm voldoet. Deze informatie staat in het jaarverslag Nederlandse Politie 2007 dat gisteren naar de tweede Kamer is verstuurd.

Maandelijks krijgen de mensen van het Politie Service Centrum in Apeldoorn tussen de 30.000 en 35.000 telefoontjes te verwerken via het Landelijke Telefoonnummer Politie 0900-8844. Verkeersvragen, meldingen van een aanrijding of diefstal maar ook aanvragen voor een gesprek met een wijkagent of een melding van verloren medicijnen. De rij met onderwerpen is nog met tientallen voorbeelden aan te vullen.

Landelijk is de afspraak dat 80 % van de gesprekken binnen 20 seconden aangenomen moet worden. En deze score wordt in de politieregio Noord- en Oost-Gelderland (het gebied tussen Harderwijk en Winterswijk) gehaald.

De mensen van het Politie Service Centrum proberen de inhoud van het belletje zo snel mogelijk in te schatten op urgentie en inhoud. Ze verbinden de beller bij spoedmeldingen door naar de Regionale Meldkamer van de politie die de behandeling en aansturing van politie-eenheden regelt. Ook schakelen ze door naar één van de regionale politieteams of een andere politieregio. Daarnaast kunnen zij direct een groot aantal (verkeers)vragen beantwoorden omdat ze diverse systemen kunnen raadplegen.

Wanneer het gesprek voor één van de politieteams is, gaat het vaak over bemiddelingen, klachten over verkeersgedrag of een verzoek om met de wijkagent in gesprek te komen.

Het Apeldoornse 'zenuw' centrum plant regionaal ook alle aangiften van mensen die om wat voor reden dan ook geen internet- of schriftelijke aangifte kunnen doen. Het gaat hier om de minder zware misdrijven. Bij een ernstige mishandeling, een woninginbraak of een beroving neemt de politie ter plaatse een aangifte op. De politieregio Noord- en Oost-Gelderland heeft voor het 'aangifte op afspraak'-systeem gekozen om zo voldoende aandacht aan een slachtoffer van een misdrijf te kunnen besteden.

Het Politie Service Centrum is op werkdagen van 07.00 tot 24.00 uur operationeel en in het weekend tot 02.00 uur. Na deze tijdstippen worden de telefoontjes automatisch doorgezet naar de Regionale Meldkamer. Op deze meldkamer waar politie, brandweer en de ambulancedienst zitten, komen ook nog eens dagelijks tientallen 112-meldingen binnen. Dat mensen soms langer moeten wachten of zelfs de verbinding verbreken, vinden de mensen van het Politie Service Centrum jammer. De drukte kan je niet door de telefoonhoorn horen.

Het Politie Service Centrum probeert oproepen zo snel mogelijk te beantwoorden en wanneer alle centralisten in gesprek zijn, informeert een geluidsbandje de beller hierover; vraagt een ogenblik geduld en bij spoed dient de verbinding te worden verbroken en moet 112 gebeld worden.

Einde bericht


---


---


---

---- --