Landelijke Studenten Vakbond


Jubileumcongres LSVb groot succes

Minister oogst applaus met pleidooi tegen collegegelddifferentiatie

Utrecht, 17 mei 2008 -- Vandaag vond het jubileumcongres van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) plaats. Meer dan 200 aanwezigen uit het hoger onderwijsveld van 25 jaar geleden tot nu waren getuige van interessante speeches en debatten. Discussies van alle tijden gingen naadloos over in de realiteit van vandaag de dag. Roel in t Veld, directeur-generaal hoger onderwijs ten tijde van de oprichting van de LSVb en minister Plasterk van OCW vonden elkaar in een pleidooi tegen collegegelddifferentiatie. Plasterk: Wat me stoort is het simplisme, het primitivisme in sommige vormen van denken. Mensen die wat economie hebben gehad die denken dat je alles met prijsprikkels kunt sturen.

De minister opperde later in zijn pleidooi dat het logischer is om studenten die beter, intensiever onderwijs willen volgen, juist een lager collegegeld te laten betalen. Anders moet een student die méér tijd aan zijn opleiding wil besteden, tegelijkertijd meer gaan werken om dit te kunnen betalen. Hiermee oogstte de minister niet alleen een fors applaus, maar raakte hij tevens aan een discussie eerder op het congres: hoe zou de financiering van de student geregeld moeten worden?

Oud-LSVb voorzitters Fransien van ter Beek en Maarten van Poelgeest stelden dat het huidige studiefinancieringsstelsel nog stukken beter kan. Maarten van Poelgeest: Collegegeld is het rondpompen van geld. Je kunt ze morgen afschaffen en het heeft geen enkel effect. Beter is volgens de oud LSVb-voorzitters, én volgens Theo Korthals Altes, mede-oprichter van het Interstelijk Studenten Overleg (ISO), om een systeem van studiebelasting in te voeren. Studenten kunnen studeren en betalen later een percentage van hun inkomsten aan studiebelasting, om het hoger onderwijs betaalbaar te houden.

Dagvoorzitter Mariëtte Hamer complimenteerde de LSVb met haar huidige werkzaamheden: Als je succesvoller bent, ben je onzichtbaarder, dan houd je meer tegen aan de onderhandelingstafel. Dat de collegegeldverhoging slechts 22 euro per jaar is, is toch wel het succes van dit jaar te noemen!

Ten slotte onthulde minister Plasterk Tom: Training op Maat, het trainingsbureau van de Landelijke Studenten Vakbond. In het kader van verantwoordelijkheid nemen, wil de LSVb graag zelf bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Door medezeggenschappers en vakbondsleden te trainen, kunnen deze studenten hun belangrijke werk nog beter uitvoeren. Vanaf vandaag kunnen via www.lsvb.nl/tom trainingen worden aangevraagd.

Noot,