Gemeente Arnhem

Extra hotels in binnenstad Arnhem (20-05-08)
Burgemeester en wethouders van Arnhem gaan werken aan de komst van één of meer nieuwe hotels in de binnenstad. Samen met de hotelbranche en vastgoedontwikkelaars verkennen zij, welke omvang die hotels het best kunnen hebben. B en W hebben voorkeur voor zakelijke en toeristische hotels van hoge kwaliteit in om te bouwen (en eventueel uit te breiden) leegstaande kantoren of andere bestaande panden. De hotelsector heeft interesse voor diverse leegstaande panden in de binnenstad: o.a. aan het Gele Rijdersplein en het vroegere Sterpolis-gebouw aan de Jansbuitensingel 24.

De keuze van het college voor hotelvestiging in de binnenstad is een trendbreuk met de nota Gastvrij Arnhem van 2005. Daarin is de voorkeur bepaald voor drie locaties: Arnhem Centraal, Rijnboog en Centrum Zuid, naast een stadshotel tot 30 kamers in het centrum. In totaal zou het gaan om 200 tot 225 kamers. Burgemeester en wethouders houden vast aan het gewenste (design)hotel aan de haven in Rijnboog en hotelaccommodatie in Centrum Zuid, maar zetten ook de deur open voor hotelontwikkeling in de binnenstad. Dat is het gebied dat wordt omsloten door de singels plus het Coehoorngebied.

De economische kansen voor hotels in de binnenstad moeten wel door onderzoek worden vastgesteld. Wanneer is aangetoond dat er ruimte is voor een nieuw hotel, wordt het bouwplan uitgewerkt en het bestemmingsplan aangepast. Als uitgangspunt geldt, dat het hotel past in het beeld van de creatieve en innovatieve stad Arnhem en dat de benodigde parkeergelegenheid en horecavoorzieningen binnen het complex of in de nabijheid beschikbaar zijn of komen. Na de vaststelling van een hotelplan vindt opnieuw onderzoek plaats naar de behoefte aan meer hotels.

Burgemeester en wethouders gaan uit van de verwezenlijking op termijn van hotels in Rijnboog en Centrum Zuid. Landelijk groeit het aantal overnachtingen en de behoefte aan hotelaccommodatie. Nieuwe hotels in Arnhem trekken nieuwe gasten aan: congresgangers, evenementenbezoekers, toeristen. De laatste grote hoteluitbreiding in Arnhem is van 15 jaar geleden. Half juli gaat Hotel Arnhem Centraal (17 kamers) met een grandcafé-restaurant open aan het Willemsplein 17, 18 en 19.

Arnhem telt op het ogenblik twaalf hotels, die samen ruimte bieden voor de overnachting van 1.128 bezoekers.Het college laat verder onderzoeken of buiten de binnenstad een uitbreiding haalbaar is van congresfaciliteiten, budgethotels en bed&breakfast-accommodaties.