Gemeente Arnhem

Gemeente gaat wachttijden maatschappelijk werk te lijf (20-05-2008) Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem stelt extra geld (840.000 euro) beschikbaar om op korte termijn de wachttijden in het Algemeen Maatschappelijk Werk in Arnhem terug te dringen. De komende anderhalf jaar kan het maatschappelijk werk worden uitgebreid met negen formatieplaatsen. In de tussentijd moet een evaluatie uitwijzen hoe de wachttijdenproblematiek structureel aangepakt kan worden.

In Arnhem duurt het gemiddeld vijftien weken voordat iemand bij het Algemeen Maatschappelijk Werk terecht kan. Landelijk is de wachttijd gemiddeld 3 tot 4 weken. Niet alleen het college van burgemeester en wethouders, maar ook de Arnhemse gemeenteraad die hierover een motie heeft ingediend maken zich grote zorgen om deze situatie. Gevolg van de lange wachttijden is dat mensen niet tijdig worden geholpen, er op jaarbasis zon driehonderd Arnhemmers om deze reden afhaken en dat het totale aantal mensen dat hulp nodig heeft, maar niet krijgt, steeds verder toeneemt. De wachttijden voor het Algemeen Maatschappelijk Werk belemmeren kortom de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg. Iets wat in strijd is met de uitgangspunten van de Arnhemse Wmo (Wet maatschappelijke Ondersteuning).

De oorzaak voor de wachttijden is een ontoereikende personele capaciteit van het maatschappelijk werk in combinatie met een toenemende vraag. Die toenemende vraag is overigens mede het gevolg van het pro-actieve en outreachende beleid dat Arnhem voert en waardoor mensen worden bereikt die normaalgesproken de weg naar het maatschappelijk werk niet zouden hebben gevonden. Overigens is de behoefte in Arnhem aan maatschappelijk werk sowieso al wat hoger dan het landelijk gemiddelde, vanwege de relatief lage sociaal-economische indexering.

Het college is van mening dat capaciteitsuitbreiding de meest effectieve maatregel is om op korte termijn de wachttijdenproblematiek in het maatschappelijk werk aan te pakken. Daarom is besloten om voor de rest van 2008 en voor 2009 de capaciteit uit te breiden met negen formatieplaatsen. Daarmee moeten de wachttijden worden teruggebracht tot maximaal drie weken zodat het Algemeen Maatschappelijk Werk weer een preventie- en herstelfunctie kan bieden aan alle Arnhemmers in plaats van een vangnetfunctie voor slechts een beperkt deel van de Arnhemse bevolking.

Zoals gezegd gaat het om een tijdelijke capaciteitsuitbreiding (gefinancierd uit eigen middelen en extra Rijksmiddelen voor armoedebestrijding). Ondertussen moet het Algemeen Maatschappelijk Werk (en Sociaal Raadsliedenwerk) worden geëvalueerd om in 2009 een besluit te kunnen nemen over de structureel benodigde capaciteit.

Het aanbod van het Algemeen Maatschappelijk Werk bestaat uit kort- en langdurende hulpverlening voor mensen met problemen op materieel en psychosociaal gebied. De hulp is gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en het vermogen problemen op te lossen. Maatschappelijk gezien is het doel van het maatschappelijk werk dat burgers optimaal kunnen (blijven) participeren in de samenleving en dat uitsluiting wordt voorkomen of tegengegaan. Het Algemeen Maatschappelijk Werk heeft daarmee zowel een preventieve functie als een herstel- en nazorgfunctie.