Vier jongeren aangehouden voor reeks vernielingen

IJsselmuiden, 21-05-2008

IJsselmuiden - In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 april werd omstreeks 05.00 uur gemeld dat er op de Baan vier dronken jongens liepen die tuinmeubilair aan het verslepen waren. Op de Baan werden de vier jongens, onder invloed, aangetroffen op en nabij een houten tuinbank. Op last van de politie werd de bank teruggeplaatst. Omdat er van verdere vernielingen geen sprake was en er een melding kwam van een vechtpartij elders werden de namen van de jongens genoteerd. Later in die nacht werden er vernielingen gepleegd op de Dorpsweg en Oosterholtseweg door vier jongens die voldeden aan het signalement van deze jongeren. Bij de melder was de brievenbus verdwenen en een vogelhuisje vernield. Bij onderzoek bleek dat er verder in de straat een brievenbus omver was getrokken en dat er uit een andere brievenbus post was gehaald welke opengemaakt was en op straat was gegooid. Er werd een zoektocht naar de groep ingesteld. Ze werden echter niet meer aangetroffen.

Tijdens een later die dag gehouden buurtonderzoek bleek dat er op de Baan, Dorpsweg en Oosterholtseweg meerdere vernielingen waren gepleegd. In verband daarmee werden in die omgeving door de politie brieven verspreid en werden benadeelden opgeroepen om aangifte te doen.

In totaal werd door 15 mensen aangifte gedaan van onder andere vernielde autospiegels (2x), lopen over auto (2x), vernieling brievenbus (2x) vernielingen van tuinbeeld, planten en tuinmeubilair.

Na overleg met de officier van Justitie werden de vier verdachten op 15 mei aangehouden. De jongens, 24 jaar uit Kampen, 18, 19 en 19 jaar uit Zwolle, bekenden ieder hun aandeel in de vernielingen. Op 16 mei werden ze met een dagvaarding heengezonden.