CPNB


Persbericht 21-5-2008
Topdrukte verwacht bij jubileumeditie Juni - Maand van het Spannende Boek
Spannende boek: meest gekocht, geleend en gelezen genre

Uit een consumentenonderzoek van Intomart/GfK blijkt dat spannende boeken definitief tot het populairste genre boeken zijn uitgegroeid. Zowel klanten van de boekhandel als bibliotheekleden geven aan dat 1 op de 4 boeken die zij lezen tot dit genre behoort.

Dit werd bekendgemaakt op de persbijeenkomst in het Gerechtshof Amsterdam, ter gelegenheid van de 20e editie van Juni - Maand van het Spannende Boek. De oplage van het geschenkboekje weerspiegelt de hooggespannen verwachting van de boekenbranche. Het door succesauteur Karin Slaughter speciaal voor deze campagne geschreven geschenkboek Onbegrepen verschijnt in een ongekend hoge oplage van 740.000 exemplaren.

Bij de eerste editie van Juni - Maand van het Spannende Boek, in 1989, werd het genre gedomineerd door mannelijke, buitenlandse auteurs. In het gepubliceerde Dossier Spannende Boek 2008 blijkt dat de top 5 van bestverkochte spannende boeken nu nagenoeg geheel is geschreven door vrouwen, waarbij drie Nederlandse auteurs.

Juni - Maand van het Spannende Boek wordt geopend op dinsdag 3 juni met The Power of Plots
Deze Avond van het Spannende Boek vindt voor de tweede keer plaats in alle zalen van de Melkweg in Amsterdam en is ook toegankelijk voor lezers. Hoogtepunten op dit boekenfeest zijn de bekendmaking van De Gouden Strop 2008 voor het beste Nederlandstalige spannende boek en De literaire rechtbank, waar befaamde juristen een hoofdpersoon uit een literair boek aanklagen.

Dit jaar zal strafpleiter mr. Geert-Jan Knoops de verdediging voeren van Bob G., verdacht van de moord, gepleegd in de novelle Zomerhitte van Jan Wolkers. Karina de Koning, rechter te Amsterdam, las tijdens de persbijeenkomst de dagvaarding voor.

NS, hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek, biedt haar reizigers op woensdag 4 juni een grote omruilactie aan. In het bijzijn van Karin Slaughter kunnen lezers op het station Utrecht Centraal hun spannende boek omruilen voor een ander exemplaar. Hiervoor hebben een tiental uitgeverijen een collectie titels ter beschikking gesteld.

Juni - Maand van het Spannende Boek 2008 heeft als thema Knappe koppen, harde bewijzen - Wetenschappers tegen de misdaad. Centraal staat het forensisch onderzoek in het spannende boek. Het geschenkboek van Karin Slaughter wordt door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van ten minste EUR12,50 aan Nederlandstalige boeken. Voor meer informatie zie www.maandvanhetspannendeboek.nl

* Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek 2008 pdf-bestand, 60 kb

* Analyse Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek 2008 pdf-bestand, 60 kb

NS is hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek