STAR Tracking, Lerwick Port en Swets: 1000 m (DHR) "live" in beeld

21/05/2008 12:49

STAR Tracking v.o.f.

Het bedrijf STAR Tracking uit Buitenkaag (Huigsloterdijk 398) zal zorgdragen voor de levering van trackers aan boord van de zeilschepen die mee doen aan de 1000 mile doublehanded race (8 juni 2008 - 30 juni 2008) van Scheveningen naar Newcastle via Bergen, Lerwick en Bergen. Lerwick Port Authority (Shetland eilanden) sponsort de helft van de kosten en STAR Tracking de andere helft. Swets Campioni Electronic Publishing sponsort de website waarop de schepen zichtbaar worden.

De 1000 mile race is waarschijnlijk de meest uitdagende wedstrijd van het noordelijk gedeelte van de Noordzee. Deze ruige competitie combineert het lange afstand zeilen met serieus wedstrijdzeilen.

Het volgen van bewegende objecten binnen een GSM gebied is inmiddels een bekende en veel gebruikte techniek. De voor deze race gebruikte techniek is echter uniek, omdat op een betaalbare manier gebruik wordt gemaakt van satellietcommunicatie. Een bericht naar de satelliet is even duur als een SMS-bericht bij GSM gebruik. De module maakt gebruik van het GPS satellieten netwerk (voor werking GPS: http://nl.wikipedia.org/wiki/Global(underscore)Positioning(underscore)System) om zijn eigen positie te berekenen en verzendt deze data aan de Inmarsat satelliet (voor informatie over D+: http://en.wikipedia.org/wiki/Inmarsat onderdeel D/D+).

Op de website www.1000mile.org zal vanaf 7 juni 2008 de positie van alle deelnemers elke 2 uur zichtbaar worden gemaakt via de Inmarsat satellieten.

De door STAR Tracking ter beschikking gestelde tracking modules zullen volautomatisch de positie verzenden en doorgeven aan de website van de organisatie (via www.scep.nl). Door gebruik te maken van deze techniek kunnen het thuisfront en andere belangstellenden de race op de voet volgen.

De ST Tracking kit is een satelliet transceiver (waarmee wereldwijd een object via Internet gevolgd kan worden) en software om het object zichtbaar te maken. Het hardware gedeelte van de kit is een relatief klein, water- en stofdicht apparaat ter grootte van een CD-speler. De tranceiver kan door glas, hout, polyester en vele andere kunststoffen heen informatie van de GPS satellieten ontvangen over zijn positie en deze informatie samen met de snelheid en richting doorsturen naar een Inmarsat satelliet.

Een Inmarsat grondstation stuurt de informatie weer door naar de website van STAR Tracking (ruwe data te zien op: www.star-tracking.com, toegang via "members"gedeelte met 1000mile en follow) waarna de race in kaart wordt gebracht door Swets Campioni op de site www.1000mile.org via "race chart".





http://www.star-tracking.com/