Generaal ziet toe op naleving verbetermaatregelen

Brigadegeneraal der Mariniers Peter Grootendorst is door minister Eimert van Middelkoop aangesteld als commandant van de Taskforce die moet voorkomen dat Defensie een formeel bezwaar krijgt van de Algemene Rekenkamer. Nadat de Rekenkamer voor het eerst onvolkomenheden in de bedrijfsvoering vaststelde, heeft Defensie een reeks verbetermaatregelen genomen. De Taskforce ziet er op toe dat de maatregelen beklijven.

Volgens minister van Middelkoop is er al veel vooruitgang geboekt, maar wijst de Algemene Rekenkamer terecht op de onvolkomenheden die nog bestaan: "Er is al veel gebeurd. De voorschriften voor materieelbeheer zijn aangescherpt, de administratie wordt geschoond en de Europese regelgeving wordt scherper in de gaten gehouden. De maatregelen zijn echter nog niet goed geland."

De minister twijfelt er niet aan dat het beheer van financiën en materieel over een paar jaar weer geheel op orde is: "Laat ik duidelijk zijn: het gaat lukken. Niemand heeft er baat bij dat Defensie onder curatele wordt gesteld. We zijn er door een buitenstaander, de Rekenkamer, op gewezen dat er onvolkomenheden bestaan. Ik heb meteen gevraagd: help ons om eruit te komen, want Defensie en al haar personeel verdient veel beter."

De bewindsman ziet het dreigende bezwaar van de Algemene Rekenkamer niet als een molensteen om zijn nek, eerder als een motivatie de zaken goed op orde te krijgen. "Ik sta er ontspannen in en acht het juist om hier een deel van mijn energie in te steken. Defensie levert geweldig werk. Of het nu gaat om het optreden in Afghanistan, Tsjaad, Somalië, Bosnië of in eigen land. Er bestaat maatschappelijk heel veel waardering voor onze inzet. Een formeel bezwaar zou een smet werpen op onze prestaties en dat wil niemand."

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed