Nieuw-Vlaamse Alliantie


Klimaatverandering ontkennen is geen optie meer (21/05/08)

Een bundeling van wetenschappelijke feiten over klimaatverandering moet elke twijfel wegnemen over de nood aan actie. Dit rapport van het Europees Parlement vormt een handig instrument voor alle partners in de strijd tegen de klimaatverandering.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels verwelkomt de tekst: "De strijd tegen klimaatverandering is zonder twijfel één van de grootste uitdagingen waarop de internationale gemeenschap een antwoord moet vinden. Niets doen is geen optie. Om het tij te keren moet iedereen zware inspanningen leveren om de oorzaken van de opwarming aan te pakken: dit vergt een ware mentaliteitsverandering en een wijziging van onze dagdagelijkse gewoonten. Ik juich dan ook maatregelen toe om duurzamer te produceren en de bewustwording van de consument te verhogen, via onderwijs, informatiecampagnes of CO2-labelling van producten. Enkel op die manier zal Europa zijn voortrekkersrol kunnen waarmaken en andere partners overtuigen."

De resolutie bevat volgende kernelementen:

* Het Parlement erkent nadrukkelijk dat wetenschappelijke consensus bestaat over de rol van menselijke activiteiten bij de uitstoot van broeikasgassen en de verandering van het klimaat (zoals het gebruik van fossiele brandstoffen en ontbossing). Het verwijst daarbij naar de cijfers van het vierde rapport van het IPPC (Intergovernmental Panel on Climate Change): tussen 1970 en 2004 is de uitstoot van koolstofdioxide wereldwijd met circa 80 % toegenomen.

* Een stijging van meer dan 2°C zou desastreuze gevolgen hebben niet alleen voor de mens, maar ook voor tal van plant- en diersoorten. Om de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd hiertoe te beperken moeten broeikasgasemissies tegen 2020 met 25%-40% verminderen ten opzichte van het niveau in 1990.
* Nu actie ondernemen is ook hoogdringend vanuit economisch perspectief: volgens het Stern Review zouden de kosten van de voorspelde klimaatverandering tegen 2050 tussen de 5% en 20% van het BBP per jaar bedragen, indien geen maatregelen worden genomen. De eigenlijke kost van die maatregelen bedragen volgens Stern echter slechts 1% van het BBP.

* Het Parlement vraagt om aanvullend onderzoek naar de impact van biobrandstoffen en hun effect op de toename van ontbossing, de toename van de bebouwde landoppervlakte en de wereldvoedselvoorziening.

* Ten slotte benadrukt het Parlement dat klimaatverandering niet alleen een milieuzaak is, maar ook een ontwikkelingsvraagstuk aangezien ontwikkelingslanden het meest getroffen worden door veranderingen in het klimaat.

Ter info

Stern Review on the Economics of Climate Change, cf. http://www.hm-treasury.gov.uk/independent_reviews/stern_review_economi cs_climate_change/sternreview_index.cfm. Mr. Stern publiceerde het omvangrijke rapport in 2006 in opdracht van de Britse regering.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu