Rathenau Instituut


Omstreden stamcelonderzoek goedgekeurd in Groot-Brittannië

Omstreden stamcelonderzoek goedgekeurd in Groot-Brittannië

Het Britse Lagerhuis heeft maandag 19 mei de omstreden wetsvoorstellen over embryo-en stamcelonderzoek goedgekeurd. Een verbod op de aanmaak van cybriden, mens-dier-embryo's, haalde het niet. Onduidelijk is of er in Nederland onderzoek met cybriden mag worden gedaan. Onlangs adviseerde het Rathenau Instituut in een Bericht aan het Parlement hierover helderheid te scheppen.

Mens-dierembryo's
Een cybride ontstaat door een dierlijke eicel te ontdoen van haar kern-DNA, waarna deze wordt vervangen door het DNA uit een menselijke lichaamscel. Een cybride bestaat voor meer dan 99 procent uit menselijk DNA. De dierlijke bijdrage blijft beperkt tot het cytoplasma en de mitochondriën, kleine energiefabriekjes. Onderzoekers denken daarom dat deze stamcellen net zo bruikbaar zijn voor onderzoek als menselijke embryo's.

`He, bah!'-factor
Het onderzoek is door de Human Fertilisation and Embryology Authority(HFEA) toegestaan. Toch voelen veel Britten zich ongemakkelijk bij mens-diercombinaties: kranten noemen dit de `Yuk (He, bah!) factor'.
Maar de cybriden-onderzoekers hopen op deze manier de schaarste aan menselijke eicellen voor onderzoek te kunnen oplossen. Want ook al is het gebruik van menselijke embryo's voor medisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toegestaan, het gebruik van dierlijke eicellen voorkomt de vervelende hormoonbehandelingen en puncties bij de vrouwen die de eicellen doneren.

Embryo-wet
Onduidelijk is of er in Nederland onderzoek met cybriden mag worden gedaan. De Embryowet definieert een embryo namelijk als: `een cel of samenhangend geheel van cellen met het vermogen uit te groeien tot een mens'.
Maar omdat onderzoekers niet weten of cybriden levensvatbaar zijn of het vermogen hebben tot een mens uit te kunnen groeien, zijn er onderzoekers die menen dat cybriden dus buiten de Embryowet vallen.

Publicaties Rathenau Instituut

Klik hier voor het rapport 'Meer dan status alleen - Burgerperspectieven op embyro-onderzoek.'

Klik hier voor het Bericht aan het Parlement: `Wat kan, wat mag? Nederlanders over embryo-onderzoek.'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantal Steegers of Frans Brom, tel.nummer 070-3421542