Ingezonden persbericht


Positieve resultaten na invoering Diftar in de gemeente De Marne

Op 1 januari 2007 is in de gemeente De Marne Diftar ingevoerd. Zoals afgesproken is het systeem na 1 jaar geëvalueerd. De resultaten van 2007 zijn uitgezet tegen de resultaten van 2005 (geen Diftar). De belangrijkste doelstellingen van Diftar zoals het verminderen van het afvalaanbod, een rechtvaardige kostenverdeling en een betere afvalaanbod zijn gehaald.

Door de evaluatie van Diftar kunnen zaken aan de orde worden gesteld, waar verbetering of optimalisering wenselijk en/of noodzakelijk is.

In 2007 is, in vergelijking met 2005, de hoeveelheid restafval met 93 kg per inwoner afgenomen en het groente-, fruit- en tuinafval met 84 kg. Dit komt doordat minder afval is aangeboden. Daarnaast was er een toename van gescheiden afval. Het scheidingsgedrag is aanzienlijk verbeterd.

De gemiddelde stijging van het gescheiden aanbod is 166 kg per inwoner. Het aandeel van grof tuinafval hierin is met een toename van 73 kg per inwoner meer dan verdubbeld. Ook het aanbod van puin is aanzienlijk toegenomen.

De totale hoeveelheid afval is met 12 kg per inwoner gedaald.

De invoering van Diftar heeft ook voor een kostenvermindering gezorgd. De kosten voor inzameling en verwerking zijn afgenomen doordat minder afval is ingezameld en het afval beter is gescheiden. Verder heeft ook de uitbesteding van het inzamelen bijgedragen aan kostenvermindering.

Het is van groot belang dat de gemeente de burgers informeert over afvalpreventie, afvalscheiding en afvalinzameling. De gemeente houdt de ontwikkelingen op het gebied van afzet, hergebruik en verwerking van afval goed in de gaten. In de toekomst kan de gemeente hiermee dan rekening houden.

Leens, 21 mei 2008