Ministerie van Defensie

21-05-2008 13:00

'BEZWARENGENERAAL' STELT ORDE OP ZAKEN

Brigadegeneraal der mariniers Peter Grootendorst is door minister Eimert van Middelkoop aangesteld als commandant van de Task Force die moet voorkomen dat Defensie een formeel bezwaar te horen krijgt van de Algemene Rekenkamer en daarmee feitelijk onder curatele wordt gesteld. De zogenoemde âBezwarengeneraalâ dient zo snel mogelijk de administratie en het beheer van materieel bij Defensie op orde te krijgen.

Het jaarverslag over 2007 is vanmorgen aangeboden aan Kamervoorzitter Verbeet. Morgen legt minister Van Middelkoop verantwoording af in de Kamer. De Algemene Rekenkamer, die mede toeziet op het functioneren van de respectieve departementen, heeft vorig jaar besloten een bezwaaronderzoek te starten bij Defensie. Er werd geconstateerd dat vooral bij het beheer van de financiën en materieel verbeteringen noodzakelijk zijn.

Lukt het niet om voor voorjaar 2009 orde op zaken te stellen, dan spreekt de Rekenkamer een formeel bezwaar uit. Defensie zou dan onder curatele worden gesteld. Van Middelkoop wil het vanzelfsprekend niet zo ver laten komen. âEr is al veel gebeurd. De voorschriften voor materieelbeheer zijn aangescherpt, de administratie wordt geschoond en de Europese regelgeving scherper in de gaten gehouden. De maatregelen zijn echter nog niet goed geland. Ik vraag van iedere collega bij Defensie medewerking aan de Task Force. We worden er allemaal beter van. Het leidt immers snel tot het verdwijnen van kleine of grotere ergernissen bij het personeel.â

Een uitgebreid interview met minister Van Middelkoop over het dreigende bezwaar is vanaf morgen te lezen in de nieuwe Defensiekrant (editie 18).