Prijsvraag De Groene Zwaan in Noord-West

Apeldoorn, 21-05-2008 o Oproep voor ideeën om de veiligheid te vergroten Politie en gemeente doen een dringende oproep aan de inwoners van Apeldoorn Noord-West. Een oproep om met goede ideeën te komen die de veiligheid in Noord-West verbeteren. Aan de oproep is een prijsvraag verbonden onder de naam De Groene Zwaan. Tot 15 juli kunnen inwoners hun idee indienen. Vijf ideeën worden ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Veiligheid en criminaliteit zijn veelbesproken themas, aldus politiechef Ron van Reenen van het team Noord-West. We hebben het er bijna dagelijks over op het werk of met vrienden en kennissen. Met het aanpakken daarvan zijn gemeentebestuur en politie hard bezig. Maar we kunnen en willen meer. En daar is de inbreng van de inwoners bij nodig. Waarom zou hun idee niet beter zijn dan dat van een professional? Daarom dagen politie en gemeente de inwoners van Noord-West uit: Kom met ideeën!

De zwaan* staat symbool voor veiligheid, waakzaamheid en trouw. Daarom is juist de zwaan gekozen als symbool voor deze actie.

Prijsvraag Volgens Ron van Reenen is de opdracht niet ingewikkeld, maar het vraagt wel betrokkenheid bij de eigen woonomgeving. Het gaat om ideeën die de veiligheid verbeteren, het liefst met ondersteuning van politie en gemeente. Dat idee kan van een individuele inwoner zijn, maar ook samen met anderen tot stand komen. Mensen moeten wel iets met het idee hebben en meehelpen bij de uitvoering. Het kan gaan over bestrijding van criminaliteit, maar ook over verkeersveiligheid of jeugdoverlast.

De ingezonden ideeën worden door een deskundige jury beoordeeld, met o.a. een vertegenwoordiging van de gemeenteraad, een journalist van de Stentor, iemand uit de wijkraad en de politie. Uiteindelijk krijgen vijf genomineerde ideeën een prijs van ieder 250,- om het idee verder uit te werken.

Standaard werkwijze Deze vijf ideeën worden eind dit jaar en begin 2009 uitgevoerd, met ondersteuning van gemeente en politie. Van Reenen hierover: Daarna beoordelen we wat het heeft opgeleverd voor de veiligheid of het veiligheidsgevoel in die buurt of wijk.

Eén idee blijft als beste over en wordt als prijs opgenomen in de standaard werkwijze van politie en gemeente. Dat betekent dus dat we die werkwijze dagelijks gaan hanteren in ons werk. Dit onderstreept nog eens dat inwoners nu heel concreet kunnen bijdragen aan de veiligheid in hun woonomgeving. Ik roep hen daarom ook nadrukkelijk op mee te doen. Kom met een idee en win De Groene Zwaan!

Inwoners kunnen op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur een inschrijfformulier afhalen bij het politiebureau aan de Jachtlaan 191-193. Ze kunnen het ook downloaden vanaf de site www.politie.nl/Apeldoorn_Noordwest. De inzendtermijn sluit 15 juli 2008. Groene Zwaan Het bronzen beeld De Zwaan is een schepping van de Lopikse beeldend kunstenaar Marian van Steenoven.