Ministerie van Financiën

Minister Bos: Het zijn de resultaten die tellen

nieuwsbericht | 21-05-2008 | Directie Voorlichting

Welzijn en kwaliteit van het bestaan is niet altijd in cijfers uit te drukken. Dit zei minister Bos bij het aanbieden van het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de departementale jaarverslagen aan de Tweede Kamer.

Minister Bos heeft vanmiddag het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) en de departementale verslagen aan de Tweede Kamer aangeboden. Dit gebeurde volgens de traditie in het speciale koffertje van de Derde Woensdag in Mei.

Minister Bos benadrukte in zijn toespraak aan de Kamer blij te zijn een buffer te hebben opgebouwd van een stevig begrotingsoverschot en een lage werkloosheid. Ook in Europees opzicht was 2007 een economisch goed jaar.

De belastingbetaler kan wederom terugkijken op een jaar waarin de overheid goed is omgegaan met belastinggeld, zo zei Bos. De rechtmatigheid van de uitgaven is net als in de afgelopen jaren nog steeds hoog. De kwaliteit van de bedrijfsvoering bij Defensie en de Belastingdienst blijven echter om aandacht vragen.

Hij zei daarnaast te hopen dat de politiekere vorm van verantwoorden dit jaar, de Kamer uitdaagt het debat aan te gaan over de verantwoording over het afgelopen jaar.

Nationale Verklaring

Naast het FJR en de departementale verslagen bood minister Bos de Kamer ook de Nationale Verklaring aan. Deze verklaring, een initiatief van Nederland, komt voort uit de zorg die in Nederland bestaat over het financiële beheer in Europa. Daarom maakt Nederland gebruik van een Nationale Verklaring over de rechtmatige besteding van Europese fondsen in gedeeld beheer. Een voorbeeld dat inmiddels wordt gevolgd door Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en binnenkort Zweden.