Politie Zuid-Holland-Zuid

21/05 Dordrecht en Zwijndrechts Waard

Dordrecht , 21-05-2008 o Persberichten district I

ONDER INVLOED
ZWIJNDRECHT De politie heeft dinsdagavond 20 mei een 51-jarige man uit Dordrecht en een 41-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden op de Ringdijk in Zwijndrecht. Surveillerende agenten zagen de twee mannen op een uitweg van de Ringdijk staan praten. De 51-jarige stond daar met de auto, de ander met zijn bromfiets. Wegens het vermoeden van mogelijk dealen, controleerden de dienders de twee personen. De man met bromfiets stonk naar alcohol en werd een blaastest afgenomen. Hij blies 0,6 promille. De automobilist moest ook blazen en kwam er slechter vanaf: zijn rijbewijs werd ingevorderd wegens een promillage van 1,7 terwijl de grens op 0,5 promille ligt. Hoewel de politie de twee niet daadwerkelijk had zien rijden, verklaarden beide mannen dat ze wel hadden gereden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

WIELRENNER ONDERUIT
ZWIJNDRECHT Een 59-jarige man uit Berkenwoude is dinsdagavond 20 mei gewond geraakt na een valpartij met zijn fiets. De man reed met een groepje wielrenners op de Brugweg. Op de brug op die weg zijn werkzaamheden. De fietsers kozen bij het opgaan van de brug vermoedelijk de verkeerde kant van de verhoging. Juist aan die kant zat een lelijke hobbel in de weg waarover de wielrenner viel. Gelukkig had hij zijn helm op waardoor erger letsel werd voorkomen. De man werd voor controle meegenomen naar het ziekenhuis.

INBRAAK
ZWIJNDRECHT In een restaurant in de P. Zeemanstraat is in de nacht van maandag 19 mei op dinsdag 20 mei ingebroken. De bedrijfsleider ontdekte de inbraak dinsdagmiddag toen hij er achter kwam dat de kluis en kassalade waren verdwenen. De dader(s) is vermoedelijk binnengekomen door op het dak te klimmen en daar via een raam binnen te komen. De Unit Forensische Opsporing is ingeseind voor sporenonderzoek.

DRIE POLEN IN GESTOLEN AUTO AANGEHOUDEN
DORDRECHT Drie Polen van 33, 34 en 38 jaar oud zijn maandagavond 20 mei door het KLPD aangehouden en op dinsdag 21 mei overgedragen aan de politie Zuid-Holland-Zuid waar ze in verzekering zijn gesteld. Ze werden in de omgeving van Rotterdam langs de kant van de weg gezet omdat ze in een gestolen auto reden. Twee van de drie mannen probeerden te vluchten maar konden alsnog in de kraag worden gevat. De auto werd op maandag 12 mei j.l. gestolen in Dordrecht vanaf de Baanhoekweg. De eigenaar deed direct aangifte waarop de auto landelijk als gestolen te boek kwam te staan. Zodoende sloegen collegas van het KLPD aan op het kenteken na bevraging in het politiesysteem. De Politie Zuid-Holland-Zuid vervolgt het onderzoek en zal de Polen nader horen over hun betrokkenheid bij het gestolen voertuig. De gestolen auto gaat terug naar de rechtmatige eigenaar.

VERDACHTE AANGEHOUDEN NA INBRAAK EN BRANDSTICHTING IN WIJKCENTRUM DORDRECHT De politie heeft in de vroege morgen van dinsdag 20 mei een 36-jarige man uit Dordrecht aangehouden in de Anna Paulownastraat. De politie kreeg tot twee keer toe die nacht (maandag op dinsdag) een inbraakmelding in een wijkcentrum in de Mariastraat. De tweede keer omstreeks 04.00 uur bleek er naast een inbraak ook brand te zijn gesticht in het gebouw. De politie zocht daarop direct in de omgeving naar een verdachte. De later aangehouden verdachte werd gezien in de omgeving van het Emmaplein. Bij het zien van de agent, fietste hij hard weg. In de Anna Paulownastraat reed de verdachte echter letterlijk tegen een andere diender aan waarna hij kon worden aangehouden. De man had een sterke brandlucht om zich heen hangen, had zwart geblakerde handen en diverse brandgaten in zijn trui. Hij is in verzekering gesteld en wordt verhoord.
De brand in het wijkcentrum wist de politie te blussen met een brandblusser. In het pand zijn diverse vernielingen aangericht en is een kleine hoeveelheid geld weggenomen. De politie sluit niet uit dat de aangehouden verdachte meer strafbare feiten op zijn naam heeft. Hiernaar wordt een onderzoek ingesteld.

GROTE VISSERIJCONTROLE
REGIO Afgelopen weekend is er in de regios Rotterdam-Rijnmond, Hollands Midden en Zuid-Holland-Zuid een grootscheepse controle geweest op de naleving van de bepalingen van de Visserijwet 1963. De controle werd uitgevoerd door buitengewoon opsporingsambtenaren van diverse diensten en politieambtenaren.
Ondanks het relatief slechte weer werden in totaal 325 vissers gecontroleerd. Hierbij werden 69 bekeuringen uitgeschreven. Het merendeel van deze bekeuringen had te maken met het vissen zonder vergunning. Daarnaast werd onder andere ook bekeurd voor het vissen met een verboden aassoort. Tijdens de actie werden 1 fuik, drie hengels en drie palingen in beslaggenomen.
Naast de visserijcontrole stuitte de politie nog op andere zaken. Zo wordt er een nader onderzoek ingesteld naar de juiste grenzen van visrechten bij het vissen met fuiken. Men trof (in een andere regio) een wietkwekerij aan, er werd drie maal bekeurd voor slootkantbespuitingen, er waren bekeuringen voor hangjeugd en drie Oost-Europeanen werden aangehouden omdat zij zich niet konden identificeren.
Buiten de politieambtenaren van de drie genoemde regios werd deelgenomen door buitengewoon opsporingsambtenaren van Zuid Hollands Landschap, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Provincie, Algemene Inspectiedienst, Federatie Zuid West Nederland, gemeente Rotterdam, Groen Service Zuid-Holland en de Zeehavenpolitie Rotterdam.

DRUGSACTIE A16: 10 AANHOUDINGEN
DORDRECHT In samenwerking met politie Rotterdam-Rijnmond, Midden West Brabant, het KLPD, Douane en Rijkswaterstaat is in de avond/nacht van dinsdag 20 mei op woensdag 21 mei een drugsactie gehouden op de A16. In totaal zijn 10 personen aangehouden en 80 voertuigen gecontroleerd. Een achtervolging met een Frans voertuig moest worden gestaakt omdat de snelheden opliepen tot 260 km per uur, onverantwoord hard. De bestuurder negeerde diverse stoptekens en ging ervandoor. De politie in Frankrijk zal op de hoogte worden gebracht van het incident en het kenteken.
Van alle aangehouden personen die drugs bij zich hadden is deze in beslaggenomen en vernietigd.

· Een 31-jarige vrouw en een 36-jarige man, beiden uit België, werden aangehouden op de A16 in de Drechttunnel. Met toestemming van de twee werd hun voertuig doorzocht. De politie vond zon 165 gram harddrugs (vermoedelijk cocaïne) onder een stoel en in een tas een geldbedrag van ruim 7000 euro. De drugs en de auto werden in beslaggenomen voor onderzoek, de verdachten ingesloten.

· Drie mannen van 17, 28 en 30 jaar, eveneens uit België, werden ook aangehouden op de A16 bij Dordrecht. Met toestemming werden de drie gefouilleerd en hun auto doorzocht. De 17-jarige bleek tussen zijn broeksband een plak harddrugs te hebben (vermoedelijk amfetamine). Ook in een van zijn jaszakken werd een brok vermoedelijk amfetamine aangetroffen. In andere kledingstukken vond men ook nog cocaïne en hasj. De politie besloot daarop de drie aan te houden. Bij de overige twee en in de in beslaggenomen auto werden geen drugs meer gevonden. De verdachten zijn ingesloten.

· Een 33-jarige man uit België werd eveneens op de A16 bij Dordrecht aangehouden. Hij werd gecontroleerd en bleek in zijn auto een grote hoeveelheid mobiele telefoons t hebben liggen, om precies te zijn 107 stuks. Daarbij vond de politie twee boodschappentassen vol met adapters en opladers. De man bleef vaag over waar de telefoons en toebehoren vandaan kwamen. Daarop werd hij aangehouden op verdenking van heling. De goederen zijn in beslaggenomen voor onderzoek.
· Drie Fransen van 16, 25 en 26 jaar werden op de A16 bij Dordrecht aangehouden. De drie reageerden zeer nerveus toen ze werden gecontroleerd. Zowel de drie als de franse auto waar ze meer waren, werden onderzocht op drugs maar er werd niets aangetroffen. Op het politiebureau werden de drie ook nog aan het lichaam onderzocht maar dat leverde ook geen drugs op. Na identificatie werden ze heengezonden.

· Een 21-jarige Fransman werd in de Drechttunnel aangehouden. Hij kon zich niet identificeren en werd aangehouden. Na identificatie op het bureau mocht hij weer weg. Onderzoek in de auto leverde geen strafbare feiten op.

· Het rijbewijs van een 24-jarige man uit Rotterdam werd tijdens de actie ingevorderd. Hij viel op door zijn hoge snelheid. De politie klokte de man op 191 km per uur (gecorrigeerd 185 km per uur) waar 120 km per uur is toegestaan. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werden nog drie weggebruikers bekeurd in verband met snelheidsovertredingen.

ZWERFVUILACTIE: 25 BEKEURINGEN UITGESCHREVEN
DISTRICT DORDRECHT EN ZWIJNDRECHTSE WAARD - De politie van het district Dordrecht en Zwijndrechtse Waard heeft in de periode van 22 maart tot en met 18 april 25 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die troep op straat gooiden. Deze periode stond voor de Surveillancedienst van het district in het teken van het tegengaan van de verspreiding van zwerfvuil. Voor deze actie was gekozen, omdat burgers zich veelal groen en geel ergeren aan troep op de openbare weg. In de bovenstaande periode werd niet meer gewaarschuwd en konden overtreders rekenen op een bekeuring die tot 75 euro kon oplopen. De Surveillancedienst en agenten van de wijkpolitie controleerden en bekeurden in deze periode in principe overal in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, maar deed vooral specifiek zwerfvuilgevoelige plaatsen aan, zoals scholen, winkelcentra en de onmiddellijke omgeving van fastfoodrestaurants. Hoogte- (of dieptepunt) was een koopavond waarop in een paar uur in Dordrecht tien bekeuringen werden uitgereikt. De meeste bekeuringen werden overigens gegeven aan jongeren tussen 15 en 25 jaar.

DE WEG KWIJT
HENDRIK-IDO-AMBACHT Een beschonken Pool (55) is in de vroege morgen van woensdag 21 mei aangehouden door de politie. De man liep op de rijbaan van de oprit naar de A16 richting Dordrecht. Surveillerende agenten die over de Hendrik Ydenweg kwamen aanrijden zagen dit. De man was dronken werd aangehouden. Hij werd ter ontnuchtering ingesloten en woensdagmorgen weer heengezonden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.