veehouderijbedrijven: ontwikkeling betrouwbare methodiek vergt nader onderzoek Nauwkeurigheidbepaling mineralenafvoer veehouderijbedrijven: ontwikkeling betrouwbare methodiek vergt nader onderzoek 20 mei 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De nauwkeurigheid waarmee men de hoeveelheid stikstof en fosfaat vaststelt die jaarlijks van een veehouderijbedrijf worden afgevoerd, hangt vooral af van het aantal afgevoerde vrachten en veel minder van fouten bij bemonstering en analyse. Dit concludeert de Animal Sciences Group van Wageningen UR in een bureaustudie naar factoren die de nauwkeurigheid van de mineralenafvoer op bedrijfsniveau beïnvloeden.

Elk agrarisch bedrijf mag op grond van de Meststoffenwet binnen de gebruiksnormen dierlijke mest op eigen land aanwenden. Overtollige mest moet buiten het bedrijf een bestemming vinden. Om de gebruiksregels adequaat te kunnen controleren en handhaven heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) behoefte aan een methodiek waarmee de nauwkeurigheid kan worden vastgesteld van de hoeveelheid stikstof en fosfaat die daadwerkelijk met dierlijke mest van een individueel bedrijf worden afgevoerd. Deze studie naar een mestkenmerk als voorspeller van de bemonsteringsnauwkeurigheid over diercategorieën heen heeft vooralsnog niet een bevredigend resultaat opgeleverd. Voor het ontwikkelen van een betrouwbare en robuuste methodiek zou meer gericht moeten worden gezocht naar relaties tussen eenvoudig te meten mestkenmerken en de bemonsteringsnauwkeurigheid. Te denken valt aan bijv. viscositeit en geleidbaarheid.

Rapport 112 âBepaling van de nauwkeurigheid van mineralenafvoer op veehouderijbedrijvenâ kunt u hier downloaden.

Contact
Johan van Riel
johan.vanriel@wur.nl
Tel. 0320 - 293 351