D66

Kabinet schendt afspraken over aantal ambtenaren

21 mei 2008

Uit verslagen van het kabinet blijkt dat het aantal ambtenaren met drieduizend is toegenomen tegen de belofte van het kabinet in. Eerder al bleek dat de inhuur van extern personeel was toegenomen met meer dan vijftig procent. D66-leider Alexander Pechtold roept het kabinet ter verantwoording.

Toen het kabinet de belofte deed om het aantal ambtenaren terug te dringen, adviseerde Pechtold het kabinet om dan ook minder regels te maken. Anders zou de maatregel volgens de sociaal liberaal alleen maar leiden tot minder ambtenaren op papier: dezelfde mensen zouden dan worden ingehuurd bij dure adviesbureaus. Vorige week leek uit onderzoek van RTL Nieuws dat dit effect zich inderdaad voordeed: het kabinet heeft vorig jaar 300 miljoen extra uitgegeven aan de inhuur van adviseurs.

Eerder bleek al uit onderzoek van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lastendruk (ACTAL) dat het aantal regels voor het eerst in jaren sterk stijgt. Vandaag blijkt dat het aantal ambtenaren ook is toegenomen met 3000. Ondanks een belofte om de uitgaven voor het ambtelijk apparaat sterk te laten dalen. Pechtold: "Mensen worden geconfronteerd met méér regels en hogere kosten, terwijl de grote problemen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en met de betaalbaarheid van de AOW niet worden opgelost. Dit valt niet meer uit te leggen."

Pechtold vraagt nog voor het verantwoordingsdebat van morgen opheldering van minister Ter Horst.

---