Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 mei 2008

UvA-historicus publiceert boek over de ontstaansgeschiedenis van het nieuwe Nederland

Gepubliceerd op 21 mei 2008

In de jaren vijftig werd de moderne Nederlandse samenleving geboren. Ruim tien jaar voordat in mei 1968 in Parijs de maatschappelijke orde hardhandig werd opgeschud, was in Nederland de vernieuwing al in volle gang. Een tot nu toe onderbelichte oorzaak daarvan was de felle verontwaardiging over de bloedige oorlog die Frankrijk tussen 1954 en 1962 in zijn kroonkolonie Algerije uitvocht. Terwijl de Nederlandse regering Frankrijk steunde, keerden pers en publieke opinie zich tegen de oorlog. Er werden solidariteitsacties georganiseerd, de journalistiek trok haar eigen plan, en voor het eerst was het leed ook in de huiskamers te zien: op de televisie.

De Algerijnse oorlog was symbolisch geladen. Frankrijk was toonaangevend op cultureel en intellectueel gebied. Het schokte de Nederlandse intelligentsia dat het land van Jean-Paul Sartre en Albert Camus, van Édith Piaf en Jean-Luc Godard vuile handen maakte in Noord-Afrika. Katholieken, socialisten, protestanten en liberalen spraken hun afschuw uit. De Tweede Wereldoorlog werd daarbij als moreel ijkpunt gebruikt.

In Aan de wieg van het nieuwe Nederland maakt Niek Pas op een gedurfde en meeslepende manier duidelijk dat wat in de jaren zestig tot wasdom kwam en daarna nog volop emancipeerde, is begonnen met de vernieuwingsdrang van de jaren vijftig: een zelfbewuste publieke opinie, zelfontplooiing, solidariteit met de verdrukten, onafhankelijke media, de doorbraak van de televisie, en de Tweede Wereldoorlog als allesoverheersend moreel referentiekader.

Over de auteur

Niek Pas (1970), historicus en Frankrijkspecialist, is verbonden aan de afdeling Mediastudies van de UvA. Hij publiceerde in 2003 het proefschrift Imaazje! De verbeelding van Provo (1965-1967) (Wereldbibliotheek) over de Amsterdamse provobeweging en in 2008 een overzichtsgeschiedenis van Frankrijk: De geschiedenis van Frankrijk in een notendop (Bert Bakker).

Publicatiegegevens

Niek Pas: Aan de wieg van het nieuwe Nederland
Paperback, ISBN 9789028422513, EUR 17,90
Uitgever: Wereldbibliotheek
Bron: UvA Persvoorlichting


Bestellen:

Aan de wieg van het nieuwe Nederland
Aan de wieg van het nieuwe Nederland
N. Pas