Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar

Locaties voor ondergrondse afvalcontainers aangewezen

Burgemeester en wethouders van Alkmaar hebben op 20 mei 75 locaties voor de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers aangewezen. Dit besluit is een uitvloeisel van het Afvalplan Alkmaar 2002 - 2005: op basis van een voorstel om bij hoogbouw de inzameling van huishoudafval in te zamelen via ondergrondse containers heeft de gemeenteraad daarvoor destijds een krediet beschikbaar gesteld. De aanwijzing van genoemde locaties betekent dat binnenkort in geheel Alkmaar in de nabijheid van flats, appartementen en andere hoogbouw het afval ondergronds wordt opgeslagen.

Voor het inrichten van de locaties is vooral gekeken naar laagdrempelige inzameling (afstand container tot uitgang perceel) in principe max. 75 meter en een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid. Bij de bepaling van de locaties is aan de volgende (beleids)criteria getoetst: doelmatige inrichting van de openbare buitenruimte, beperking van de overlast voor de omgeving, verkeersveiligheid, arbeidsbelasting voor inzamelaars, financiële en inzamellogistieke aspecten en fysieke (on)mogelijkheid om containers te plaatsen. Bij dit laatste kan o.a. gedacht worden aan kabels- en leidingen in de ondergrond en de aanwezigheid van bomen ter plaatse.

Bij een aantal locaties bleek het niet mogelijk te zijn om binnen 75 meter vanaf de hoogbouw een container te plaatsen: daarom geldt hiervoor een loopafstand van max. 125 meter (conform de wijziging van de Alkmaarse Afvalstoffenverordening waarmee de gemeenteraad heeft ingestemd. Wethouder Simon Binnendijk (Milieu) spreekt van een succesvol afgeronde giga-operatie: 'We zijn erin korte tijd geslaagd om honderden afvalcontainers ondergronds te krijgen met als gevolg een enorme verbetering van het straatbeeld.'

Noot voor de pers: