Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 mei 2008.

Geringe tariefverhoging voor uitvoering rioleringsplan 2009 - 2013

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met een beperkte tariefverhoging van de rioolheffing. De verhoging is noodzakelijk om het Rioleringsplan 2009 - 2013 te kunnen uitvoeren. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met een verhoging van de rioolheffing met gemiddeld E 4,55 per jaar (4,8%) vanaf 2010. Burgemeester en wethouders wijzen erop dat Alkmaar met een jaarlijkse rioolheffing van E 94,70 per jaar (2008) tot de laagste van Nederland behoort en zijn van mening dat met deze geringe verhoging - naast het vernieuwen en vervangen van rioleringen - ook de kosten voor de nieuwe wettelijke zorgplicht voor inzameling van overtollig grond- en regenwater (die in 2008 van kracht is geworden) kunnen worden gefinancierd.

Alle Nederlandse gemeenten dienen voor 2013 een gemeentelijk rioleringsplan te hebben. Dit plan geeft inzicht hoe de komende jaren invulling wordt gegeven aan de (nieuwe) wettelijke zorgplichten op het gebied van de afvoer van afvalwater, overtollig hemelwater en het voorkomen van nadelige gevolgen van afwijkende grondwaterstanden. Alkmaar heeft al een gemeentelijk rioleringsplan dat aan de nieuwe wettelijke eisen voldoet. Daarin wordt becijferd dat voor de periode 2009 - 2013 een bedrag van E 23,6 miljoen nodig is voor alle investeringen en wettelijke taken.

Aan de gemeenteraad van Alkmaar worden twee varianten gepresenteerd om alle investeringen te kunnen uitvoeren. Als wordt gekozen om het Gemeentelijk Rioleringsplan letterlijk te volgen is een verhoging van de rioolheffing met gemiddeld E 7,00 per jaar noodzakelijk. Omdat de ervaring leert dat - door uiteenlopende oorzaken - de feitelijke uitvoering van rioolwerkzaamheden veelal achterloopt op de planning is er echter jaarlijks een lager investeringsbedrag noodzakelijk. Dat leidt tot het voorstel om de verhoging van de rioolheffing te beperken tot gemiddeld E 4,55 per jaar waartoe b&w nu hebben besloten.

Noot voor de pers: