NEN


Ventilatie in datacenters

dinsdag 20 mei 2008, 13:47

In datacenters, waarvan er steeds meer verschijnen in ons land, kan veel energie worden bespaard als de gekoelde en de warme lucht in de serverruimten zich niet kunnen vermengen. De aldus gewonnen hoeveelheid energie komt overeen met het jaarlijkse verbruik van honderdduizend huishoudens.

Dit blijkt uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten, in opdracht van de gemeente Amsterdam. Die besparing kan nog eens verdubbelen als ook de koeling van serverruimten en ICT-apparatuur in kantoren wordt meegerekend. Het rapport geeft als voorbeeld een locatie van Google in Groningen. Het elektriciteitsgebruik ervan veroorzaakt een jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 37 miljoen kilogram. Deze uitstoot, waarvoor slechts één pand verantwoordelijk is, bedraagt volgens de onderzoekers 7 procent van de totale emissie door elektriciteitsgebruik van de hele stad Groningen. Bij de bouw in het jaar 2000 ging men er nog van uit dat het koud moest zijn in de computerzalen, die soms werden teruggekoeld tot 16 graden. Moderne datacenters worden niet onder de 25 graden gekoeld. Wat nu vooral als belangrijk wordt beschouwd, is dat de temperatuur stabiel blijft.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1087:2001 nl (Norm) NPR 1088:1999 nl (Norm) NEN 8087:2001 nl (Norm) Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (2e druk) (Publicatie) NEN ICT-mail (Publicatie) NEN Installatiemail (Publicatie)