NEN


Brandveiligheid voor nieuwbouwwoningen: de rookmelder

dinsdag 20 mei 2008, 14:22

Bij brand kan een rookmelder u tijdig waarschuwen, zodat u het huis veilig kunt verlaten. 's Nachts is een rookmelder onmisbaar, aangezien uw reukvermogen tijdens de slaap veel minder is. U wordt dan niet wakker van de rook, maar wel van het alarmsignaal van een rookmelder!

Begin mei is het normontwerp NEN 2555 'Brandveiligheid van gebouwen Rookmelders voor woonfuncties' verschenen. Tot 15 juli kunnen belanghebbenden commentaar leveren op dit normontwerp. NEN verzamelt het commentaar, zodat de betreffende normcommissie dit kan behandelen en verwerken tot een definitieve norm.

Eisen rookmelders
Met de invoering van het Bouwbesluit 2003 is de toepassing van rookmelders die op het lichtnet zijn aangesloten, geregeld voor besloten ruimten. In NEN 2555 zijn de eisen voor deze rookmelders omschreven. Ook geeft deze norm de voorschriften om de rookmelders op een juiste wijze in een ruimte te projecteren en te monteren. Primair wordt de rookmelder beschouwd als een individueel apparaat dat rechtstreeks aan de elektrische installatie kan worden gekoppeld, en dat zo is ingericht dat in de behuizing van het apparaat ten minste een niet-ioniserende rookdetector en een alarmgever zijn ondergebracht.

NEN 2555 is uitsluitend bedoeld voor rookmelders die individueel of aan elkaar gekoppeld moeten functioneren. Voor systemen met rookmelders en alarmgevers die bijvoorbeeld zijn aangesloten of gekoppeld aan een brandmeldcentrale, zijn andere normen van toepassing (zoals NEN 2535 'Brandveiligheid van gebouwen - Brandmeldinstallaties
- Systeem- en kwaliteitseisen en projecteringsrichtlijnen', en NEN 2575 'Brandveiligheid van gebouwen - Ontruimingsinstallaties - Systeem- en kwaliteitseisen en projecteringsrichtlijnen'). Om de goede werking van een rookmelder te kunnen waarborgen is een regelmatige controle en onderhoud in elke praktijksituatie noodzakelijk. Daartoe zijn in het 'Besluit brandveiligheid gebruik van bouwwerken' eisen gesteld.

Toelichting normontwerp
Vanwege de publicatie van de geharmoniseerde Europese norm EN 14604 Smoke alarms devices kan NEN 2555:2002 in de huidige vorm niet blijven bestaan. NEN 2555 mag niet strijdig zijn met deze Europese norm, die NEN in 2005 gepubliceerd heeft als NEN-EN 14604 Rookmelders. De norm NEN 2555 zal dan ook worden 'omgevormd' tot aansturingsnorm voor de implementatie van NEN-EN 14604, zodat deze aangewezen kan blijven door het Bouwbesluit.

De nieuwe norm NEN 2555:2008 is onder meer op de volgende punten aangepast ten opzichte van de vorige versie:

* NEN-EN 14604 beschrijft zowel optische als ionisatierookmelders. In Nederland worden in nieuwbouwwoningen optische rookmelders geëist (het Bouwbesluit spreekt van 'niet-ioniserende'). In Nederland is dan bijvoorbeeld NEN-EN 14604, C.2 niet van toepassing.

* Voor de producteisen en bijbehorende proeven op de conformiteit verwijst NEN 2555 naar NEN EN 14604.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2555:2008 Ontw. nl (Norm) NEN 2555:2002 nl (Norm) Praktijkgids Brandveilige gebouwen (Publicatie) Praktijkgids Bouwbesluit Brandveiligheid (Publicatie) NEN Installatiemail (Publicatie)