Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Bedrijfsvoering onder controle, maar financiële functie wel onder druk

De bedrijfsvoering van het ministerie is onder controle en is min of meer stabiel gebleven ten opzichte van het jaar 2006, ondanks de overkomst van twee lastige dossiers, kinderopvang en emancipatie. De financiële functie van het ministerie is onder aanzienlijke druk komen te staan door de vele veranderingen. In 2006 waren er slechts twee onvolkomenheden en die zijn opgelost in 2007. Er zijn in 2007 twee nieuwe onvolkomenheden ontstaan: het subsidiebeheer cultuur en financieel beheer van emancipatie.
Het subsidiebeheer cultuur vertoont verschillende tekortkomingen in hoe de directies de geldende wet- en regelgeving naleven. Voorbeelden: subsidieaanvragen zijn soms niet volledig of tijdig ingediend, afspraken over voortgangsrapportages worden niet nagekomen, de juridische grondslag voor subsidie is soms onduidelijk, dossiers zijn incompleet. De financiële kennis bij de verantwoordelijke directies kan worden verbeterd.
Bij de overdracht van de directie emancipatie van SZW naar OCW is de registratie van verplichtingen, uitgaven en ontvangsten niet goed gegaan. Goede procesbeschrijvingen hiervoor ontbreken en de omvang en kennis van de financiële functie laat te wensen over.

Informatie over bereiken van prestaties beter bruikbaar Het jaarverslag van het Ministerie van OCW voldoet aan de wettelijke eisen. De beleidsinformatie over het bereiken van prestaties is toegenomen in 2007. Ook de vraag, of de minister heeft gedaan wat hij zou doen, wordt beter beantwoord. Aandachtspunt blijft dat het ministerie zich in het jaarverslag niet consequent verantwoordt over de in de begroting genoemde doelen.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008