Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Bezwaaronderzoek naar de Belastingdienst in 2008 De bedrijfsvoering van de Belastingdienst staat in 2007 nog steeds onder druk en de Algemene Rekenkamer is ook dit jaar niet positief. Hoewel te zien is dat een aantal onvolkomenheden deels of helemaal is opgelost, zijn nieuwe onvolkomenheden ontstaan. Veelal hebben de problemen te maken met het beheer van automatisering of financieel beheer en het niet goed naleven van procedures. De Belastingdienst slaagt er niet in structurele oplossingen voor de problemen te vinden. De Algemene Rekenkamer heeft daarom besloten om in 2008 een bezwaaronderzoek te starten bij de Belastingdienst. Voorbeeld van een structureel probleem is het beheer van de toeslagen waar de Algemene Rekenkamer voor het tweede achtereenvolgende jaar een ernstige onvolkomenheid constateert. Het jaarverslag van VROM voldoet door fouten in de uitvoering van de huurtoeslag door de Belastingdienst niet aan de wettelijke eisen. Bij de kinderopvangtoeslag constateert de Algemene Rekenkamer een onzekerheid over een bedrag van EUR 72 miljoen, omdat de werkgeversbijdragen voor de controle onbetrouwbaar bleken te zijn. Het toezicht op de toeslagen (huur-, zorg- en kinderopvang) loopt achter, waardoor de minister, gelet op zijn toezegging aan de Tweede Kamer over de data waarop de toeslagen 2006 en 2007 definitief moeten zijn toegekend het risico loopt dat daarbij fouten worden gemaakt. Naast problemen bij de toeslagen zijn er ook problemen in het financieel beheer bij de Belastingdienst zoals het onvoldoende naleven van de procedures bij het terugbetalen van inkomstenbelasting en omzetbelasting en het beheer rondom de automatisering zoals te ruime autorisaties in ICT-systemen en het niet altijd uitvoeren van controles op de verwerking van gegevens. Het bezwaaronderzoek zal zich daarom niet alleen richten op de vraag of de Belastingdienst problemen bij de toeslagen snel genoeg oplost, maar vooral of er sprake is van een structurele analyse en aanpak van problemen in de bedrijfsvoering bij de gehele Belastingdienst.

Toelichting bezwaaronderzoek
De Comptabiliteitswet 2001 geeft de Algemene Rekenkamer de mogelijkheid bezwaar te maken. De bedoeling van een bezwaaronderzoek, dat een of meer jaren kan duren, is om een eventueel bezwaar te voorkomen of te kunnen onderbouwen.

Jaarverslag voldoet, inkomstenbelasting onvoldoende gecontroleerd Het jaarverslag van het Ministerie van Financiën voldoet aan de wettelijke eisen. De Algemene Rekenkamer heeft echter wel enkele onrechtmatigheden in de uitgaven en ontvangsten aangetroffen. Zo is de inkomstenbelasting gedurende een bepaalde periode onvoldoende gecontroleerd waardoor de Belastingdienst EUR 41,4 miljoen is misgelopen. Daarnaast is er een onrechtmatigheid van EUR 30,5 miljoen vanwege overschrijding van de Europese aanbestedingsregels. Van EUR 280 miljoen is het onzeker of het bedrag als loonheffing kan worden aangemerkt in de verantwoording, ditzelfde geldt voor EUR 60 miljoen aan vennootschapsbelasting.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008