Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Onrechtmatigheden met milieusubsidie en huurtoeslag Bij het Ministerie van VROM zijn over 2007 twee onrechtmatigheden vastgesteld. Zo heeft het ministerie op onrechtmatige wijze provincies en (samenwerkingsverbanden van) gemeenten voorschotten van subsidies toegekend om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren. VROM heeft zich niet aan alle regels van het Besluit Milieusubsidies gehouden en kende voor EUR 48,7 miljoen voorschotten toe. Dit gebeurde onder politieke druk en in korte tijd. De onzorgvuldige opzet en uitvoering van deze regeling brengt risico's met zich mee voor de uiteindelijke afrekening. De Algemene Rekenkamer spreekt van een onvolkomenheid en dringt aan op verbetering voor volgende tranches met voorschotten voor deze milieusubsidie.
Een tweede onrechtmatigheid ter waarde van EUR 59,6 miljoen bij dit ministerie, (ook de programmaminister voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI)), betreft de huurtoeslag. De Belastingdienst, die de huurtoeslag voor VROM uitvoert, heeft wijzigingsformulieren in 2007 niet of niet juist verwerkt. Het Ministerie van VROM voldoet voor de daaruit voortvloeiende onrechtmatigheden niet aan de wettelijke eisen.

Ernstige onvolkomenheid bij opmaken jaarverslag De verbetering van de bedrijfsvoering in 2006 heeft zich in 2007 nauwelijks doorgezet. Een ernstige onvolkomenheid is de wijze waarop VROM het jaar 2007 heeft afgesloten. Zo was er twijfel over de voorschotten voor EUR 151 miljoen subsidie voor roetfilters. Uiteindelijk bleek een nieuwe versie van de jaarstukken 2007 noodzakelijk. Ondanks deze reparatie blijft de zorg over het proces van de jaarafsluiting bestaan. De Algemene Rekenkamer beschouwt dit niet als een incident, en spreekt van een ernstige onvolkomenheid. Verder ziet de Algemene Rekenkamer net als over 2006 onvolkomenheden in de financiële functie (procedures worden onvoldoende nageleefd en de interne controle schiet tekort) en in het ICT-beheer en de informatiebeveiliging. De Algemene Rekenkamer dringt er bij het ministerie op aan de (ernstige) onvolkomenheden met hoge prioriteit aan te pakken. Het risico bestaat immers dat de al lopende ingrijpende reorganisatie ten koste gaat van de aandacht voor verbeteringen. De bedrijfsvoering dient te verbeteren, zo stelt de Algemene Rekenkamer, te meer daar het ministerie in de toekomst niet meer over een eigen auditdienst beschikt - deze gaat op in de rijksauditdienst.

Kamer krijgt weinig informatie over prestaties en gerealiseerde doelen

De ministers van VROM en WWI geven de Tweede Kamer, in vergelijking met andere departementen, weinig informatie over de effecten van het gevoerde beleid, de geleverde prestaties en gerealiseerde doelen. Zo is niet duidelijk wat de minister van WWI heeft bijgedragen aan het realiseren van de kabinetsdoelstelling om de woningbouw te stimuleren.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008