Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Verbeteracties in bedrijfsvoering werpen vruchten af Het aantal onvolkomenheden in de bedrijfsvoering van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is in 2007 gedaald van vier naar drie ten opzichte van 2006. Twee onvolkomenheden, financieel- en materieelbeheer bij Inspectie Verkeer en Waterstaat en invoering financieel systeem zijn in 2007 opgelost. Bij de nog bestaande onvolkomenheden, in het contract- en verplichtingenbeheer, zijn duidelijke verbeteringen geconstateerd in vergelijking met 2006. Nieuw is een onvolkomenheid in het materieelbeheer. Bij het beheer van contracten voor vast onderhoud aan infrastructuur is de verbetering ten opzichte van 2006 echter beperkt: in 2007 is nog steeds 40% van de contracten onvoldoende beheerst. Facturen van aannemers zijn betaald, terwijl Rijkswaterstaat onvoldoende heeft vastgesteld dat de prestaties geleverd zijn. Hierdoor is EUR 26 miljoen van in totaal EUR 150 miljoen aan contracten voor vast onderhoud aan infrastructuur onzeker. De Algemene Rekenkamer beveelt aan om dit beheer te verbeteren.
Het beheer van verplichtingen is in 2007 voor verplichtingen tot EUR 1 miljoen niet op orde. Dit kan tot gevolg hebben dat het ministerie geen goed inzicht heeft in de financiële ruimte om verplichtingen aan te gaan en dus overeenkomsten kán afsluiten zonder budgettaire ruimte. De Algemene Rekenkamer vindt dat de tijdige vastlegging van verplichtingen verbeterd moet worden.
Het ministerie moet ervoor waken dat processen die op het oog minder belangrijk zijn, de aandacht van het management blijven behouden. Dit geldt bijvoorbeeld het materieelbeheer. Na een bezwaaronderzoek van de Algemene Rekenkamer in 2005 was het materieelbeheer op orde. De Algemene Rekenkamer constateert opnieuw een onvolkomenheid in het materieelbeheer van Rijkswaterstaat en het KNMI. Als gevolg hiervan kan de zorg voor het materieel onder druk komen te staan.

Het Jaarverslag van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat voldoet aan de wettelijke eisen. Wel hebben wij voor circa EUR 5,3 miljoen aan onrechtmatigheden aangetroffen, doordat de Europese aanbestedingsregels niet zijn nageleefd.

Meer informatie over beleid, bruikbaarheid kan beter De informatie in het jaarverslag is verbeterd ten opzichte van 2006 en sluit beter aan op de begroting 2007. Bij de informatie over de beheersing van de hoeveelheid water (wateroverlast en watertekorten) is er onvoldoende inzicht in de activiteiten, het geld en de doelen die worden bereikt voor de beheersing van wateroverlast en watertekorten. Het ministerie heeft bijvoorbeeld eenmalig EUR 100 miljoen ter beschikking van de waterschappen gesteld om snel maatregelen in te voeren die wateroverlast tegengaan. Uit het jaarverslag 2007 blijkt echter niet in hoeverre deze maatregelen al zijn ingevoerd. Ook blijft onderbelicht in hoeverre activiteiten van de waterschappen bijdragen aan het doel. De bruikbaarheid van de informatie in het jaarverslag kan dus soms beter.