Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Onvolkomenheid bij toezicht EU-subsidies regionale ontwikkeling De Algemene Rekenkamer stelt bij de bedrijfsvoering van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) een onvolkomenheid vast bij het toezicht op de besteding van Europese subsidies voor de EFRO-programma's (regionale ontwikkeling). De Algemene Rekenkamer wijst in de EU-trendrapporten sinds 2003 en in de rapporten bij het jaarverslag sinds 2004 op problemen in het toezicht op de EFRO-programma's. In 2006 stelde de Europese Commissie (EC) ernstige tekortkomingen vast bij het beheer van EFRO-subsidies voor de periode 2000-2006. Het ministerie wist hier niet van, omdat de provincies als uitvoerend orgaan tekortschoten in het financieel beheer. EZ had dan ook zelf niets gemeld aan de EC. Het ministerie van EZ heeft sindsdien een nationaal actieplan opgezet en in januari 2008 de Tweede Kamer gemeld dat het beheer- en controlesysteem in Nederland sterk is verbeterd.

Risico voor Nederland zolang EC niet heeft goedgekeurd Toch zijn nog niet alle actiepunten volledig uitgevoerd. EZ heeft nog geen reviews uitgevoerd, dus bestaat er onvoldoende zekerheid of de verbeteringen ook in de praktijk werken. In april 2008 heeft het ministerie de Tweede Kamer gemeld dat gemiddeld veel minder fouten met EFRO worden gemaakt dan de EC in 2006 vaststelde. EZ laat echter bepaalde fouten waar de EC eerder wel naar keek buiten beschouwing. Volgens de Algemene Rekenkamer wordt zo een te gunstig beeld van de werkelijkheid geschetst. Nederland loopt (financieel) risico, omdat de EC nog moet instemmen met de rapportage van het ministerie. De Algemene Rekenkamer beveelt bij het ministerie van EZ een beter toezicht voor EFRO aan zodat het beheer- en controlesysteem in de praktijk uniformer, effectiever en efficiënter gaat werken. Ook in de nieuwe subsidieperiode. Verder dienen definitiekwesties tussen kabinet en 'Brussel' opgelost te worden.
De minister van EZ reageert verbaasd op de 'onvolkomenheid' bij het EFRO-toezicht.
De Algemene Rekenkamer acht ook verbetering mogelijk van het toezicht op organisaties die voor het Ministerie van EZ taken uitvoeren, zoals de technologische topinstituten. De minister onderschrijft dit probleem niet.

Meer inzicht in beleidsprestaties gewenst
Het jaarverslag 2007 van het ministerie voldoet aan de wettelijke eisen.
Om aan de controletaak voor de Tweede Kamer invulling te kunnen geven, dringt de Algemene Rekenkamer aan op het loslaten van de trend om steeds minder informatie in het jaarverslag van het ministerie te geven over prestatie- en effectindicatoren. Dat beperkt het inzicht in beoogde beleidsdoelen en beleidsprestaties (zie ook persbericht bij rapport Staat van de beleidsinformatie).
De Algemene Rekenkamer ziet risico's in de controle op de rechtmatigheid van de FES-uitgaven (Fonds Economische Structuurversterking). De minister herkent deze risico's niet.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008