Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Minder fouten en onzekerheden, betere bedrijfsvoering Het aantal fouten en onzekerheden is verminderd ten opzichte van 2006 en het jaarverslag voldoet aan alle eisen. Dit is mede te danken aan betere bedrijfsvoering. Er zijn belangrijke maatregelen getroffen die bijdragen aan een beter beheer. Het ministerie heeft nog wel twee onvolkomenheden in de bedrijfsvoering. De eerste onvolkomenheid betreft de departementale begrotingsadministratie. Door tekortkomingen in de totstandkoming van het jaarverslag is het proces van controle door de auditdienst en de Algemene Rekenkamer onnodig onder druk komen te staan. Er zijn in een erg laat stadium nog omvangrijke correcties op de cijfers doorgevoerd en de cijfers van Dienst regelingen waren voorlopig. De tweede onvolkomenheid betreft het niet op orde zijn van het beheer van programma-uitgaven. Het financieel belang van de deze onvolkomenheid is door de maatregelen die het ministerie in 2007 heeft getroffen wel substantieel afgenomen maar bedraagt nog altijd EUR162 miljoen. De effectiviteit van de overige getroffen maatregelen van het ministerie moet nog blijken en een deel van deze maatregelen zal pas in 2008 worden getroffen.
De Algemene Rekenkamer vraagt ook aandacht voor de verantwoording over de bestedingen van de provincies in het kader van de Wet inrichting landelijk gebied. Deze wet moet ondermeer zorgen voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De Tweede Kamer heeft in 2007 de EHS als groot project aangewezen, wat een zware verantwoordingsplicht voor het ministerie betekent. Dit terwijl de (wettelijke) afspraken die in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) zijn gemaakt juist een verlichting tot gevolg hebben. De Algemene Rekenkamer pleit ervoor dat de minister jaarlijks gecertificeerde verantwoordingsinformatie vraagt, zodat de Tweede Kamer toch goed geïnformeerd kan worden. In 2007 heeft de minister EUR 439 miljoen via het Nationaal Groenfonds aan de Provincies betaald, echter EUR 175 miljoen is nog niet tot besteding gekomen.

Experiment verantwoording: duidelijke focus op kabinetsprioriteiten Het Ministerie van LNV participeert in het experiment verantwoording. Het houdt in dat de minister zich in het beleidsverslag uitgebreid verantwoordt over de kabinetsprioriteiten en over enkele departementsspecifieke beleidsprioriteiten. Het Jaarverslag van het Ministerie van LNV 2007 voldoet aan de wettelijke eisen en er is een duidelijke focus op de kabinetsprioriteiten te zien. Dit is in lijn met het experiment verantwoording. In het nieuwe beleidsverslag is door middel van een tabel een heldere verbinding aangebracht tussen kabinetsdoel, bijbehorend beleidsartikel en de uitgaven. De bruikbaarheid van het jaarverslag kan verder verbeteren door verbinding met de geleverde prestaties in de tabel aan te brengen. Hierdoor is het eenvoudiger om de samenhang tussen doelen, prestaties en middelen vast te stellen.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008