Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Dit persbericht is een bijlage bij hetpersbericht Rijk Verantwoord 2007

Interpretatie van het jaarverslag is soms moeilijk Het jaarverslag van het Ministerie van SZW voldoet aan de wettelijke eisen. SZW geeft meer informatie over hoe doelen bereikt worden, maar de interpretatie van de aanwezige informatie is op belangrijke onderdelen moeilijk. Voor re-integratie constateert de Algemene Rekenkamer bijvoorbeeld dat de Tweede Kamer niet kan beoordelen of de budgetten voor UWV en gemeenten doelmatig opgebouwd zijn en doelmatig benut worden. De gemeenten hebben een grotere doelgroep (schatting 290.000 mensen) voor ondersteuning bij re-integratie dan UWV (schatting 210.000 mensen). Het budget voor gemeenten (EUR 1,6 miljard in 2007) is echter een veelvoud van dat van UWV (EUR 374 miljoen in 2007). Het percentage mensen dat na ondersteuning bij re-integratie regulier werk heeft gevonden, is bij UWV (werklozen en arbeidsgehandicapten, resp. 67% en 51%) echter veel hoger dan bij gemeenten (bijstandsgerechtigden, 19%): dit verschil staat niet in het jaarverslag. Het aantal mensen dat in 2007 daadwerkelijk van UWV en gemeenten ondersteuning bij re-integratie ontving is ook niet in het jaarverslag terug te vinden. De Tweede Kamer kan zo geen relatie leggen tussen budget, prestaties en effecten.

De bedrijfsvoering van het Ministerie van SZW vertoont tekortkomingen Het financieel beheer is door de invoering van een nieuw financieel administratiesysteem ontoereikend. Vorig jaar was dit een ernstige onvolkomenheid. Dit jaar kwalificeert de Algemene Rekenkamer deze onvolkomenheid niet meer als ernstig, omdat het ministerie de problemen beter beheerst. Het ministerie legde gedurende 2007 namelijk terecht de prioriteit bij het op orde krijgen van de financiële administratie. Andere processen in het financieel beheer kregen hierdoor wel minder prioriteit, zoals het tijdig betalen van facturen en het beheer van de besteding van budgetten.

Werkgevers onnodig in onzekerheid over boetes Wet arbeid vreemdelingen

De Algemene Rekenkamer constateert dat de Arbeidsinspectie niet tijdig beslist bij het afhandelen van boetes aan werkgevers in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen. De Arbeidsinspectie legde in 2007 3000 keer een boete
(gemiddeld EUR 16.500) op aan werkgevers. De helft van de beboete werkgevers tekende bezwaar aan. Dit bezwaarschrift werd slechts in 22% van de gevallen binnen de wettelijke termijn (tien weken) afgehandeld. Werkgevers moeten de boete al wel betalen en blijven onnodig lang in onzekerheid of de boete terecht is. Dit getuigt niet van goed openbaar bestuur.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008