Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Verbeterde bedrijfsvoering
De bedrijfsvoering is verbeterd: er is geen sprake meer van een ernstige onvolkomenheid in het subsidiebeheer, dit is nu een onvolkomenheid. De Algemene Rekenkamer kwalificeerde het beheer van subsidieregelingen bij het gehele ministerie sinds 2002 als een ernstige onvolkomenheid. In 2007 zijn verbetertrajecten voortgezet en nieuwe maatregelen genomen om het subsidiebeheer op orde te krijgen. Deze maatregelen hebben nog niet het volledige effect bereikt. Er worden nog onvolkomenheden geconstateerd die gemiddeld van gewicht zijn, zoals het verstrekken van geld (op basis van een voorschot) vóór verlening van de subsidiebeschikking. Het inkoopbeheer is daarnaast ook aan te merken als een onvolkomenheid, vooral vanwege de geconstateerde problemen bij het naleven van de Europese aanbestedingsregels. Het is belangrijk dat het ministerie tijdig en zorgvuldiger afweegt of Europese aanbesteding noodzakelijk is.

Jaarverslag: meer onrechtmatigheden in verplichtingen minder in uitgaven
Het jaarverslag van het Ministerie van VWS voldoet aan de wettelijke eisen. Er is over het jaar 2007 sprake van stijging van de onrechtmatigheden in de verplichtingen en van daling van onrechtmatigheden in de uitgaven ten opzichte van het jaar 2006. De stijging van de onrechtmatigheden in de verplichtingen (EUR 51,2 miljoen in 2007, EUR 16,2 miljoen in 2006 ) wordt veroorzaakt door fouten in de subsidieverstrekking aan een sportfederatie (wegens het ontbreken van een wettelijke basis) en fouten in de naleving van Europese aanbestedingsregels. De afname van de onrechtmatigheden in de uitgaven (EUR 80,8 miljoen in 2007, EUR 150,0 miljoen in 2006) is met name veroorzaakt door afname van de fouten en onzekerheden in de zorgtoeslag. De fouten in de zorgtoeslag (uitgevoerd door de Belastingdienst) blijven met EUR 73,3 miljoen aan de hoge kant.

Experiment verantwoording
De minister van VWS legt in het beleidsverslag verantwoording af over alle departementsspecifieke beleidsprioriteiten uit de Begroting 2008 en het thema 'Zorgverzekeringen'. In het verslag zijn de kabinetsprioriteiten, waarvoor het ministerie 'penvoerder' is, verwerkt. Dit is volgens het experiment verantwoording waarin het Ministerie van VWS participeert. De wijze van uitvoering van het experiment heeft tot gevolg gehad dat de informatie over het gevoerde beleid wordt losgekoppeld van de informatie over besteed geld in de beleidsartikelen. De Algemene Rekenkamer constateert dat het dan lastig wordt om relaties te leggen. Zoals in voorgaande jaren heeft de minister van VWS in zijn beleidsverslag een tabel opgenomen met een vergelijking tussen begroting en realisatie met een korte toelichting. Deze tabel is nog niet aangepast voor de verslaglegging over de kabinets- en departementspecifieke beleidsprioriteiten. De minister heeft in het beleidsverslag geen conclusies getrokken of hij op koers ligt wat betreft de kabinetsprioriteiten. De minister geeft in een reactie aan dat hij deze conclusies niet trekt omdat hij dat voorbarig vindt.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008