Gemeente Sneek


positie in atlas lokale lasten

Sneek tevreden over positie in Atlas lokale lasten

De gemeente Sneek staat op alle fronten op een gunstige positie in de jaarlijks verschijnende COELO Atlas van de lokale lasten. Sneek staat op de 42ste plaats in de ranglijst van in totaal 486 gemeenten. De goedkoopste gemeente staat op nummer 1. Het gemeentebestuur is er zeer mee ingenomen dat ondanks grote investeringen, de lastendruk voor de inwoners aantoonbaar beperkt blijft.

Afvalstoffenheffing daalt weer
Het meest opvallende is wel dat het tarief van de afvalstoffenheffing
- net als in 2007- naar beneden is gegaan. Deze daling hebben de inwoners overigens helemaal aan zichzelf te danken, want het lagere tarief is te regelrecht terug te voeren op feit dat zij hun afval steeds beter scheiden.

Het gemiddelde bedrag dat de inwoners in Nederland betalen aan afvalstoffenheffing (of reinigingsrechten) is EUR 210,-- voor een éénpersoonshuishouden en EUR 265,-- voor meerpersoonshuishoudens. Sneek zit hier ruim onder, met EUR 168,-- EUR 229,80. En terwijl het gemiddelde meerpersoonstarief in Nederland steeg met een half procent, daalde het in Sneek met 4,1 procent.

De gemeente hoopt eraan te kunnen bijdragen dat de inwoners over 2009 hun afvalstoffenheffing weer naar beneden zien gaan. Daarbij wordt gedacht aan een uitbreiding naar andere wijken van de proef met het gescheiden inzamelen van oud papier, zoals die al enige tijd in de wijk Tinga loopt.

Website
Op de website van COELO staat een digitale kaart waarop de precieze tarieven per gemeente kunnen worden bekeken:
http://www.coelo.nl/digatlas/index.html