Restauratiesubsidie voor Rotterdamse Kathedraal

Op 19 mei 2008 ontving het bestuur van de parochie H.H. Laurentius en Elisabeth van het Bisdom Rotterdam een subsidietoezegging ad 3,7 miljoen euro uit handen van minister Plasterk van Onderwijs en Cultuur in het kader van de 'Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstanden 2007'. De uitreiking vond plaats in de voormalige timmerfabriek De Schelde te Vlissingen.

De subsidie is bestemd voor de restauratie van de Kathedrale kerk aan de Mathenesserlaan te Rotterdam. Na honderd jaar van intensief gebruik zijn, bij een grondige inspectie van enkele jaren geleden, dermate bouwkundige problemen aan het licht gekomen, dat een veelomvattende restauratie onvermijdelijk is geworden.

De restauratie omvat in hoofdlijnen het herstel van het casco zoals de gevels, het dakwerk, het schilderwerk, de riolering, het glas in lood en het terugbrengen van de gewelfschilderingen, alsmede de Kruiswegstaties. De totale kosten bedragen ruim 7,2 miljoen euro. De overige 3,5 miljoen moet via fondsenwerving bijeen worden gebracht om dit, voor de stad Rotterdam en het bisdom, unieke kerkgebouw weer in goede staat terug te brengen.

De restauratie start medio 2008. In december 2010 dient de restauratie voltooid te zijn.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.bisdomrotterdam.nl